Ukrayna barış görüşmeleri İsviçre'de başlıyor

Ukrayna barış görüşmeleri İsviçre'de başlıyor

Konferans 15-16 Haziran tarihlerinde Lucerne kenti dışındaki Nidwalden kantonunda bulunan Bürgenstock tatil beldesinde düzenlenecek.

Çarşamba günü yapılan açıklamada, İsviçre hükümetinin Haziran ayında Ukrayna'da barışı sağlamayı amaçlayan iki günlük üst düzey bir konferansa ev sahipliği yapacağı belirtildi. Rusya bu girişimde yer almayacağını açıkça ifade etti.

İsviçre Ocak ayında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin talebi üzerine bir barış zirvesine ev sahipliği yapacağını açıklamış ve o zamandan bu yana AB, G7 üye ülkeleri ve Çin ve Hindistan gibi ülkelerin desteğini almak için görüşmeler yürütmüştü.

Federal Meclis'ten yapılan açıklamada "Barış sürecini başlatmak üzere üst düzey bir konferans düzenlenmesi için yeterli uluslararası destek mevcut" denildi.

Konferans 15-16 Haziran tarihlerinde Lucerne kenti dışındaki Nidwalden kantonunda bulunan Bürgenstock tatil beldesinde düzenlenecek.

Konferans, Ukrayna'da kapsamlı ve kalıcı bir barışa elverişli bir çerçevenin yanı sıra "Rusya'nın barış sürecine katılımı için somut bir yol haritası" oluşturmayı amaçlayacak.

Moskova, savaşı sona erdirmek için müzakerelere karşı olmadığını söylese de Rus yetkililer, çatışmayla ilgili olarak tarafsızlığını yitirdiğini düşündükleri İsviçre'deki görüşmelere katılmayacaklarını açıkladı.

Şubat 2022'de Ukrayna'da geniş çaplı bir işgal başlatan Rusya, İsviçre'nin girişiminin Moskova'nın katılımı olmadan anlamsız olduğunu söyledi.

İsviçreli yetkililer henüz katılımcıların tam listesini açıklamış değil.

İki yıl süren savaşın ardından Rusya, Ukrayna topraklarının beşte birinden azını elinde tutuyor ve Kiev'in Batılı destekçilerini Ukrayna'yı Rusya ile savaşmak için bir sahne olarak kullanmakla suçluyor.

Moskova defalarca görüşmelere açık olduğunu ancak bu görüşmelerin "sahadaki yeni gerçekleri" tanıması gerektiğini söyledi.

Ukrayna ise barış için toprak bütünlüğünün yeniden tesis edilmesini ve Rus güçlerinin tamamen geri çekilmesini talep ediyor.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum