Ukrayna, eski Devlet Başkanı Yanukoviç'in mal varlığını dondurdu

Ukrayna, eski Devlet Başkanı Yanukoviç'in mal varlığını dondurdu

Ukrayna, eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ve Başbakan Mikola Azarov'a yaptırım uygulama kararı aldı.

Ukrayna, eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ve Başbakan Mikola Azarov'a yaptırım uygulama kararı aldı. Kiev yönetimi, 2014'te 100'den fazla kişinin öldüğü protestolar sonrasında Rusya'ya kaçan bu isimlerin mal varlıklarını ve mülklerini dondurdu, ülkeden sermaye çekmelerini yasakladı ve tüm devlet ödüllerini ellerinden aldı.

Ukrayna Devlet Başkan Vladimir Zelenski, yaptırımların ayrıntılarını televizyondan yaptığı açıklamayla duyurdu.

Zelenski, yaptırımın daha erken alınmış olması gerektiğini söyledi: "Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi'nin bu kararı iki kelimeyle açıklanabilir, mantıklı ve tuhaf. Ukrayna'nın bu tür yaptırımlar getirmesi mantıklı ve bunun 2014'ten beri yapılmamış olması garip.”

Ukrayna Güvenlik Servisi, Yanukoviç ile Azarov, eski Savunma Bakanı Pavlo Lebedev, eski Eğitim Bakanı Dmitro Tabaçnik ve dönemin bazı diğer yetkilileri için ekonomik yaptırım uygulanmasını konseye önerdi.

Açıklamada, ulusal güvenliği sağlamanın Ukrayna'ya ihanet etmiş olan kişileri adaletin önüne çıkarmayı gerektirdiği belirtilerek, "2014'te dönemin devlet liderleri, Rus işgaline izin verdiler. Bu nedenle hesap vermeliler." ifadeleri kullanıldı.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov da söz konusu kişilere ilişkin yaptırım kararı aldıklarını ifade etti.

Yanukoviç'in lüks konutu 'Yolsuzluk Müzesi' oldu

Milyonlarca dolar yolsuzluk yaptığı iddia edilen Yanukoviç'in kaldığı lüks konut Mejigorye, bugün 'Yolsuzluk Müzesi'ne çevrildi. Konutta deve kuşu çiftliği, klasik otomobil koleksiyonu, golf sahası, helikopter pisti ve hayvanat bahçesi gibi bölümler bulunuyor.

Ülkede Avrupa Birliği (AB) yanlıları, 21 Kasım 2013'te Yanukoviç yönetiminin AB Ortaklık Anlaşması görüşmelerini askıya alması üzerine, Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda protesto gösterileri başlattı ve gösterilerde 106 kişi hayatını kaybetti.

2014'te Rusya'ya kaçan Yanukoviç, kendisi aleyhindeki tüm iddiaları yalanladı ve "silahlı milliyetçi radikalleri", kendisini kaçmaya iten protestolarda şiddeti kışkırtmakla suçladı.

Ukrayna mahkemesi, Yanukoviç'i, devlete ihanet, Ukrayna'nın devlet sınırlarının değiştirilmesine yönelik kasıtlı eylemlere ve Ukrayna'ya yönelik saldırılara yardımcı olmak suçlamalarıyla 4 Mayıs 2017'de yargılamaya başlamıştı.

Mahkeme, 2019'da, Yanukoviç'i "devlete ihanet" ve "Ukrayna'ya yönelik saldırılara yardımcı olmak" suçundan 13 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Kaynak: Euronews

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.