Ukrayna hava sahasında hakimiyet mücadelesi ve Bayraktar SİHA'ların dönüşü

Ukrayna hava sahasında hakimiyet mücadelesi ve Bayraktar SİHA'ların dönüşü

Ukrayna, savaşın dördüncü gününde, Türk üretimi Bayraktar TB2 silahsız insansız hava araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya başladı.

Ukrayna makamları savaşın dördüncü gününde Türkiye üretimi Bayraktar TB2 silahsız insansız hava araçlarının etkin bir şekilde kullanılmaya başlandığına dair görüntüler servis etmeye başladı.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, ülkeye yönelik Rus işgalinin başlamasından önce, savunmasını güçlendirmek üzere çeşitli silah alımları yapmıştı.

Bu silah alımları arasında, Batılı ülkelerin temin ettiği güdümlü tanksavar ve portatif uçaksavarların yanında, Bayraktar TB2'ler öne çıkıyordu.

TB2'lerin en önemli alıcıları arasında yer alan Ukrayna'da, söz konusu SİHA'lardan 20 adet bulunduğu ifade ediliyordu.

TB2'ler Libya, Suriye ve Dağlık Karabağ gibi savaş bölgelerinde Rus yapımı askeri ekipmanlara karşı başarılı bir sınav vermişti. Bu doğrultuda Ukrayna'da da olası bir Rus işgaline karşı TB2'lerin nasıl bir rol oynayacağı tartışma konusuydu.

Rus işgali öncesi TB2'ler

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal hamlesi öncesinde, TB2'lerin olası bir savaşta nasıl bir rol oynayacağı meselesi tartışma konusuydu.

Zira önceki çatışma sahalarının aksine Ukrayna'da Rusya'nın avcı uçaklarının da dahil olduğu çok katmanlı bir hava savunma sistemi ağına sahip olacağı, ayrıca Ukrayna hava sahası üzerinde ciddi bir denetim tesis ederek hava araçlarının faaliyetine izin verilmeyeceği düşünülüyordu.

Böylece diğer savaş jetleri ve helikopterler gibi, Ukrayna'nın TB2'leri de kullanmaya fırsat bulamayacağı, havalanan SİHA'ların Rus hava savunma sistemleri ve avcı jetleri tarafından düşürüleceği tahmin ediliyordu.

Hava sahası hakimiyeti ve TB2'lerin dönüşü

Peki TB2'lerin saf dışı kalmamasına ne sebep oldu?

Rusya, savaşın ilk günü olan 24 Şubat'ta Ukrayna'daki hava savunma sistemleri, hava üsleri ve pistlerle uçak hangarları da dahil olmak üzere stratejik hedeflere yönelik kapsamlı bir bombardıman gerçekleştirdi.

Bu hamleyle amaç, Ukrayna'nın tüm hava savunma kapasitesini çökertmek, radarlarını saf dışı bırakmak, ayrıca operasyonel hava araçlarını etkisiz bırakmak veya en aza indirmekti.

Ancak savaşın ilerleyen saatlerinde, Ukrayna'nın hava savunma sistemlerini kullanmaya, savaş uçakları uçurmaya ve Rus jetlerini düşürmeye devam ettiği görüldü. Böylece, Rusya'nın, savaşın ilk hamlesi olan hava hakimiyeti konusunda icra ettiği operasyonda başarısız olduğu kesinleşmiş oldu. İlerleyen günlerde ABD'li yetkililer de "Rusya'nın arzuladığı gibi Ukrayna hava sahasında hakimiyet kuramadığını" belirtti.

Rusya için hava sahası bakımından işlerin sarpa sarması, Ukrayna'nın en etkili kozlarından biri olan Bayraktar TB2'lerin de sahada boy göstermesini beraberinde getirdi. Özellikle çatışmanın dört ve beşinci günlerinde Bayraktar TB2'lerin Rus askeri konvoylarını hedef aldığı görüntüler servis edilmeye başlandı. Vurulan hedefler arasında aktif olmayan bazı hava savunma sistemleri, askeri araçlar ve mühimmat kamyonları da bulunuyordu. Ayrıca Rusya içerisinde bir askeri hava üssüne düzenlenen saldırıda da TB2'lerin kullanıldığı öne sürüldü.

Ukrayna savaşında TB2'lerin geleceği

Ukrayna'nın Rusya ülkede hava üstünlüğünü tam olarak kurabileceği vakte kadar TB2'leri önemli hedeflere yönelik saldırılarda kullanma konusunda hızlı davranması bekleniyor.

Rusya, Ukrayna sahasında arzuladığı gibi bir hava hakimiyeti kuramadığı sürece, TB2'lerin saldırılarında ciddi kayıplar vermesi muhtemel. Bu kayıpların da, işgalin ilk günleri kendisi için pek de iç açıcı görünmeyen Rusya ordusu için daha da moral bozucu bir etken olacağı açık.

İlerleyen günlerde Rusya, Ukrayna hava sahasını hakimiyeti altına alamazsa, TB2'lerin düşük yoğunluklu bu çatışma ortamında daha fazla saldırıda boy göstermesine kesin gözüyle bakılıyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.