Ukrayna kayıpların telafisi için askeri seferberlik yaşını düşürdü

Ukrayna kayıpların telafisi için askeri seferberlik yaşını düşürdü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 600.000'den fazla askerinin Ukrayna'da savaştığını söyledi ancak kaçının hayatını kaybettiğini açıklamadı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy askeri seferberlik yaşını iki yıl düşürerek 27'den 25'e indiren yasa tasarısını imzaladı.

İki yıl süren savaşın ardından Kiev savaş sahasında ağır kayıplar verirken, Rusya insan gücü bakımından büyük bir avantaj elde etti.

Bu hamle, gönüllü sayısının düşmesinin ardından Ukrayna'nın yedeklerini takviye etmek üzere daha fazla kişiyi askere çağırmasına olanak sağlayacak.

Zelenskiy Aralık ayında yaptığı açıklamada 500.000 askere daha ihtiyaç olduğunu söylemişti.

Tasarı Mayıs 2023'te milletvekilleri tarafından oylanmasına rağmen, Zelenskiy tasarıyı imzalamadığı için yürürlüğe girmemişti.

Zelenskiy'i Salı günü söz konusu tasarıyı imzalamaya iten neden henüz netlik kazanmış değil ancak Zelenskiy daha önce Rusya'nın bu yıl bahar ya da yaz aylarında bir saldırı başlatabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Zelenskiy'nin tasarıyı imzalaması, Ukrayna'nın bir Rus saldırısına hazırlık olarak güçlü savunma tahkimatları inşa etme çabası anlamına geliyor olabilir.

Ukrayna güçleri Rusya tarafından ele geçirilen toprakları geri almayı ve Rusya'nın Kırım'a giden ikmal hatlarını kesmeyi umuyordu.

Ancak hava üstünlüğünden yoksun ve zorlu Rus savunmasıyla karşı karşıya kalan Kiev'in karşı saldırısı kış başında durma noktasına geldi ve Rus güçlerinin Ukrayna'yı alt edebileceğine dair korkular bulunuyor.

Geçtiğimiz yıl Ukraynalı General Oleksandr Tarnavskyi, dış yardımların azalması nedeniyle birliklerin bazı askeri operasyonları küçültmek zorunda kaldığı uyarısında bulunmuştu.

Ukrayna, başta uzun menzilli füzeler ve hava savunma sistemleri olmak üzere Batı'dan gelen yardımlara büyük ölçüde bel bağlamış durumda. Ancak ABD ve AB'nin milyarlarca dolarlık yardımı siyasi çekişmeler nedeniyle gecikti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 600.000'den fazla askerinin Ukrayna'da savaştığını söyledi ancak kaçının hayatını kaybettiğini açıklamadı.

Aralık ayında yayınlanan gizli bir ABD istihbarat raporu savaşın başlamasından bu yana 315.000 Rus askerinin öldüğünü ya da yaralandığını belirtti ki bu rakam işgalin başlangıcında Rusya'nın askeri personelinin neredeyse yüzde 90'ına karşılık geliyordu.

Zelenskiy Şubat ayında savaşın başlangıcından bu yana 31.000 Ukraynalı askerin öldüğünü söylemişti ancak ABD'li yetkililer ölen Ukraynalı asker sayısını en az 70.000 ve yaralı sayısını da 120.000 olarak açıkladı.

Kaynak: Mepa News, BBC

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.