"Ukrayna Rus güçlerin kuşattığı Bahmut'tan çekilebilir"

"Ukrayna Rus güçlerin kuşattığı Bahmut'tan çekilebilir"

Ukrayna Cumhurbaşkanı ekonomi danışmanı Aleksander Rodnianski, Ukrayna ordusunun Bahmut kentinden çekilebileceğini açıkladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin ekonomi danışmanı Aleksander Rodnianski, Ukrayna ordusunun kilit direniş noktalarından biri olan Bahmut kentinden çekilebileceğini söyledi. Bu açıklama, Ukrayna direnişinin simgesi haline gelen Bahmut'un Rusya tarafından ele geçirilebileceği anlamına geliyor.

Rusya kuvvetleri, Ukrayna'nın doğusunda tuz ve alçıtaşı madenleriyle bilinen ve son dönemde hayalet şehir görünümü alan Bahmut'u ele geçirmek için aylardır kanlı bir mücadele veriyor.

Rodnianski, CNN televizyonunda, "Ordumuz tüm seçenekleri değerlendirecek. Şimdiye kadar kenti ellerinde tuttular, ama eğer gerekirse stratejik olarak geri çekilecekler. Bir hiç uğruna tüm insanlarımızı kurban vermeyeceğiz" dedi.

Bahmut, Rusya'nın geçen sonbaharda gayrimeşru olarak ilhak ettiğini açıkladığı Ukrayna'daki dört bölgeden biri olan Donetsk'te bulunuyor. Rusya, Donetsk bölgesinin sadece yarısını kontrol ediyor. Rus ordusunun bölgenin diğer yarısını da ele geçirmesi için Bahmut'u alması gerekiyor.

Uzmanlar, Bahmut'un düşmesinin Ukrayna'nın ağır bir darbe alması anlamına geldiğini, bunun Rusya'ya taktik avantaj sağlayacağını, ancak savaşın sonucunu belirleyici olmayacağını kaydediyor.

Zelenski'nin danışmanı Rodnianski, Rusya'nın Bahmut'u kuşatmak için paralı asker grubu Wagner'in en iyi savaşçılarını kullandığını söyledi.

Wagner’in kurucusu: “Ukrayna’nın çekildiğine ilişkin işaret yok”

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Wagner'ın kurucusu Yevgeni Prigojin, bugün yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Bahmut'tan çekildiğine ilişkin bir işaret görmediğini, hatta tam tersine Ukrayna'nın mevzilerini güçlendirdiğini söyledi.

Prigojin, "Ukrayna ordusu Bahmut'un kontrolunu korumak için elinden geleni yapıyor ve ilave asker konuşlandırıyor. On binlerce Ukrayna askeri sert bir direniş sergiliyor ve çatışmalar her gün daha da kanlı hale geliyor" dedi.

Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Hanna Maylar ise bu hafta başında ilave güçlerin Bahmut'a yönlendirildiğini kaydetmişti.

Ukraynalı askeri uzman Oleh Jdanov, Associated Press'e, takviye askerlerin Bahmut'un 15 kilometre batısındaki Çasiv Yar'daki bir tepede bulunan Ukrayna ateş hattını güçlendirmek için zaman kazanmak amacıyla gönderilmiş olabileceğini söyledi.

Jdanov, Çasiv Yar'daki ateş mevzileri nedeniyle Ukrayna kuvvetlerinin Bahmut'tan geri çekilmesinin "savaşın gidişatını hiçbir şekilde etkilemeyeceğini" belirtti.

Jdanov, Bahmut'un şu anda kısmen kuşatıldığını, ana ikmal yolu dahil tüm yolların Rus ateş kontrolu altında olduğunu, enkaza dönen kentin "stratejik ve işlevsel önemi kalmadığını" kaydetti.

Jdanov, "Ruslar Bahmut'ta çok fazla asker ve ekipman kaybına uğradı. Kent işlevini tamamladı" dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı: “Tarihimizin en zor kışından çıkmayı başardık”

Batılı uzmanlar, ısınmaya başlayan havaların Moskova'ya yeni bir harekat düzenleme fırsatı sunacağı uyarısı yapmasına rağmen Ukraynalı yetkililer, bugünü ilkbaharın geleneksel ilk günü olarak kutladı.

Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, ülkesinin Putin'ın "kış teröründen" çıktığını söyledi.

Kuleba, Facebook mesajında, "Tarihimizin en zor kışından çıkmayı başardık" ifadesini kullandı.

Uzmanlar, savaşın uzayacağı tahmininde bulunuyor. Letonya Başbakanı Krisjanis Kariņs, Kiev'in Batılı müttefiklerinin bu duruma bir karşılık vermesi gerektiğini söyledi.

Karins, Berlin'de Almanya Başbakanı Olaf Scholz'la yaptığı görüşmeden sonra, "Çok çok daha büyük bir zorluğa karşı koymak için ordularımızı, askeri sanayimizi uzun yıllar boyunca yeniden adapte etmek zorunda kalacağımız bir durum" dedi.

Zelenski’nin danışmanı Ukrayna’nın Rus topraklarına İHA’yla saldırdığı iddiasını reddetti

Bu arada Zelenski'nin danışmanlarından Mikailo Podolyak, bugün yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Rus topraklarına saldırmak için İHA kullandığı iddiasını reddetti. Rusya'dan yapılan açıklamada Ukrayna'nın Rusya içindeki altyapıyı hedef almak için İHA kullandığı kaydedilmişti.

Podolyak, Twitter mesajında, "Ukrayna, Rusya Federasyonu topraklarına saldırmıyor. Ukrayna, işgal altındaki tüm topraklarını işgalcilerden temizlemek amacıyla bir savunma savaşı veriyor" dedi ve Rus altyapısının hedef alınmasının "iç saldırıların" sonucu olabileceğini ima etti.

Ukrayna'nın Batılı müttefikleri, gerilimin tırmanmasını önlemek için Ukrayna'yı Rusya içindeki hedefleri vurmaktan kaçındırıyor.

Ukraynalı yetkililer, daha önce, Rusya'daki saldırıların sorumluluğunu üstlenmemiş, ancak bir yandan da Ukrayna'nın Rusya'nın saldırılarına yanıt olarak Rus toprakları içindeki her hedefi vurma hakkına sahip olduğunu kaydetmişti.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Podolyak'ın Ukrayna'nın Rusya'ya saldırmadığı sözü üzerine "Buna inanmıyoruz" dedi.

Moskova'dan 100 kilometre uzaklıktaki Gobastovo köyü yakınına düşen bir İHA'nın fotoğrafları, bunun 800 kilometre menzile sahip Ukrayna yapımı bir araç olduğunu, ancak yüklü miktarda patlayıcı taşıma kapasitesine sahip olmadığını ortaya koymuştu.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamadaysa Kırım'a yapılması planlanan büyük bir İHA saldırısının önlendiği kaydedildi. Rus devlet basınına göre hava savunma sistemleri, altı İHA'yı vurdu, elektronik savaş unsurlarıysa dört İHA'yı devre dışı bıraktı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı ayrıca bugün en az dokuz sivilin öldüğünü, 12 sivilin yaralandığını bildirdi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.