Ukrayna'da Rus yanlısı medya kuruluşlarına yaptırım

Ukrayna'da Rus yanlısı medya kuruluşlarına yaptırım

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, “propagandaya karşı mücadele” kapsamında medya kuruluşlarına uygulanan yaptırımları açıkladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, “propagandaya karşı mücadele” kapsamında medya kuruluşlarına uygulanan yaptırımları açıkladı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Zelenskıy, 112 Ukrayna ve onun bölgesel şubeleri; ZIK, NewsOne ve Novını adlı televizyon kanallarının, Rus propagandası yaptığı ve Rusya tarafından finanse edildiği için yayınlarının beş yıl süreyle askıya alındığını bildirdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, ülkede Rus propagandası yapan medya kuruluşlarına yönelik yaptırım kararlarının yürürlüğe girdiğini açıkladı. Konuyla ilgili bugün sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Zelenskıy, “Yaptırımlar zor kararlardır. Ukrayna olarak, ülkemizi, AB ve Avrupa-Atlantik entegrasyonu yolunda baltalayan saldırgan ülke tarafından finanse edilen propagandayı değil, ifade özgürlüğünü güçlü bir şekilde destekliyoruz. Bağımsızlık için mücadele, hakikat ve Avrupa değerleri için bilgi savaşında verilen yöntemdir” diye bildirdi.

“Rusya'ya hizmet ettikleri kanıtlandı”

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı, dün Ulusal Güvenlik ve Savunma Komitesi’nin, Muhalefet Platformu – Yaşam İçin Partisi Milletvekili Taras Kozak’a ve bağlantılı olduğu televizyon kanallarına yaptırım uygulama kararını onayladı. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Yuliya Mendel, yaptırım kararı ile ilgili, “Kanalların finansmanının Rusya tarafından gerçekleştirildiği ve kanalların Ukrayna ile savaşta bir araç olarak kullanıldığı doğrulandı.” dedi.

NewsOne ve ZiK 112 Ukrayna, NewsOne ve ZiK adlı medya kuruluşları ise yayımladıkları bildiride, “Bu kararı sakıncalı medyaya siyasi bir misilleme olarak görüyoruz” dedi.

Yayın kuruluşlarına alınan yaptırım kararları

Açıklamada yayın kuruluşlarına uygulanacak yaptırımların içeriği de bildirildi. Buna göre uygulanacak yaptırımlar şu şekilde:

-Varlıkların bloke edilmesi

-Ticaret işlemlerinin kısıtlanması

-Kaynakların, uçuşların ve ulaşımın Ukrayna topraklarından geçişini sınırlamak

-Ukrayna’dan sermayenin çekilmesini önlemek

-Ekonomik ve mali yükümlülüklerin yerine getirilmesinin askıya alınması

-Kanun uyarınca yaptırıma tabi olan kişiler tarafından ihraç edilen menkul kıymetlerde işlemlerin tamamen veya kısmen yasaklanması

-İzinlerin, yabancı bir devletten Ukrayna’ya ithalat için izinlerin veya Ukrayna’dan döviz değerlerinin ihraç edilmesinin sona ermesi ve yabancı bir devlet tarafından verilen ödeme kartlarından nakit verilmesinin kısıtlanması

-Teknoloji transferinin yasaklanması, fikri mülkiyet haklarının nesnelerine ilişkin haklar

Yaptırım kararı neden alındı?

Ukrayna basın kuruluşunun Ukrayna Güvenlik Servisi ve Cumhurbaşkanlığı ofisindeki kaynaklarına dayandırarak verdiği habere göre, Taras Kozak ve onunla bağlantılı şirketlere yönelik yaptırımların nedeni, Ukrayna özel servisleri tarafından yapılan soruşturma sırasında, Donbas’ın Rusya destekli teröristlerin işgali altındaki bölgelerinden kömür tedariki ile yapılan şemaların terörizmin finansmanına katkıda bulunduğunu tespit edilmesi oldu. Böylece Kozak’a “Suç Yoluyla Elde Edilen Gelirlerin Yasallaştırılması (Aklama), Terörün Finansmanı ve Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanı Hakkında” yasası uyarınca yaptırım uygulandığı belirtildi.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.