Ukrayna'da savaş Rusya'nın lehine mi dönüyor?

Ukrayna'da savaş Rusya'nın lehine mi dönüyor?

Rusya'nın 24 Şubat tarihinde başlattığı Ukrayna işgali sürerken, savaşın son haftalarda Rusya lehine dönmeye başladığı göze çarpıyor.

Rusya'nın 24 Şubat tarihinde başlattığı Ukrayna işgali sürerken, savaşın son haftalarda Rusya lehine dönmeye başladığı göze çarpıyor.

Rusya, işgalin ilk sürecinde askeri ve siyasi hedeflerini doğrudan elde edememiş, ağır kayıplar vermeye başlamıştı. Özellikle Ukrayna hava sahasında tam olarak hakimiyet kuramaması Rusya'nın elini oldukça zayıflatmıştı.

Nisan ayı başında Rus ordusu, Ukrayna'nın kuzey hattındaki Kiev ve Çernihiv'den tamamen çekilmiş, ülkenin doğusundaki Donbass'a odaklanmaya başlamıştı.

Donbass'ta savaş

Donbass'a odaklanma kararı sonrasında Harkiv cephesinden de büyük ölçüde çekilen Rusya, Donetsk ve Luhansk oblastlarını tamamen ele geçirme stratejisi izledi.

Özellikle Donbass bölgesindeki cephe hatlarını kuşatmaya çalışan Rusya, Mariupol şehrinin de tamamen ele geçirilmesiyle bölgede askeri harekatlarını daha rahat icra edebilmeye başladı.

İzyum şehri üzerinden güneye inerek kendisine ileri bir karakol oluşturan Rus ordusu, bilhassa yüksek bir rakıma sahip olan Popasna'yı kontrol altına aldıktan sonra elini güçlendirdi.

Popasna'nın ele geçirilmesiyle Rus ordusu, Luhansk'taki son direniş merkezleri olan Severodonetsk ve Lısıçansk'ı da kuşatmak için ciddi bir pozisyon elde etmiş oldu.

Son olarak Donetsk'in Lyman yerleşimini de büyük ölçüde kontrol altına alan Rus güçleri, bölgede Kramatorsk, Bahmut, Slovyansk gibi yerleşimleri tehdit etmeye başladı.

Popasna'nın kuzey kesiminde yaklaşık 20 kilometrelik bir hattı kapatmayı başarabilirse Rusya, Ukrayna ordusunun Severodonetsk ve Lısıçansk'ta direnişe devam eden büyük bir kısmını tamamen kuşatmış olacak. Ukrayna güçlerinin bu şekilde kuşatılmasının Rusya için büyük bir kazanım olabileceği düşünülüyor.

Bölgede yaklaşık son durum:

27maydonbass.jpg

(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın.)

Savaşın son haftalarda Donbass'ta Rusya lehine dönmeye başladığı dikkat çekerken, Ukrayna makamları da bölgede Rusya'nın ilerleyişinin endişe verici olduğuna vurgu yapıyor. ABD Savunma Bakanlığı da son açıklamalarında bu ilerleyişi doğrulamış durumda.

Rusya'nın Donetsk ve Luhansk bölgelerini tamamen ele geçirmesi halinde Ukrayna işgalindeki ilk amaçlarından birini elde etmiş olacağı değerlendiriliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.