Ukrayna'daki "asi devletler" birleşiyor mu?

Ukrayna'daki "asi devletler" birleşiyor mu?

Ukrayna'daki "asi devletler" Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti birleşebileceklerine dair mesajlar verdi.

Ukrayna'nın doğusunda 2014'te yaşanan savaşla merkezi yönetimin kontrolünden çıkan "Asi Devlet" 'Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin lideri Denis Puşilin (1981-), komşuları bir diğer "Asi Devlet" olan Luhansk Halk Cumhuriyeti'ne birleşme teklif ettiklerini açıkladı.

Puşilin konuyla ilgili olarak "Uzun süredir Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti arasında hiçbir sınır, kısıtlama olmaması gerektiğinin destekçisiyim. Biz pratikte tek bir bütünüz. Ortak düşmanımıza karşı birleşmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Luhansk Halk Cumhuriyeti lideri Leonid Paseçnik'in (1970-) de birleşmeye olumlu baktığı, bu nedenle önümüzdeki günlerde hiçbir devlet tarafından tanınmayan devlet olma iddiasındaki bu iki oluşumun birleşme ilanında bulunabileceği belirtiliyor.

Ukrayna'da yaşanan siyasi değişiklikler üzerine Nisan 2014'te Donbass bölgesi olarak bilinen ülkenin doğusundaki Donetsk ve Luhans illerinde Rus destekli yeni yönetimin karşıtları silahlı bir isyan başlatmıştı.

Ukrayna merkezi yönetiminin bölgeye harekata girişmesi, ardından Ağustos 2014'te Rusya'nın doğrudan bölgeye müdahalesiyle Ukrayna'da kanlı bir savaş yaşanmıştı.

Bu süreçte Rusya'nın desteğiyle Ukrayna'daki yeni yönetimin karşıtları Donetsk ilinde Donetsk Halk Cumhuriyeti'ni, Luhansk ilinde Luhansk Halk Cumhuriyeti'ni kurduklarını ilan etmişti. "Ukrayna'daki asi devletler" olarak bilinen bu iki siyasi ve askeri oluşum iki ilin de merkezleri dahil çoğunluğunu elinde bulunduruyor. 

Şubat 2015'te Ukrayna'da ateşkes imzalanmakla beraber cephe hattında çatışmalar sürüyor. Donbass krizi pek çok bölgesel sorun gibi dondurulmuş bir kriz olarak varlığını sürdürüyor.

800px-map-of-the-war-in-donbass-svg.png

2015'ten bu yana Donbass Krizi Haritası: Pembe bölge Donbasslı asilerin elindeki alan, kırmızı bölgeler asilerin elindeki şehirler. Sarı bölge Ukrayna elindeki alan, mavi bölgeler Ukrayna Hükümeti'nin kontrolündeki şehirler. Turuncu bölgeler halen çatışmaların sürdüğü, cephe hattının içerisinden geçtiği şehirler.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.