Ukrayna'nın başkenti Kiev Rus işgaline karşı hazırlanıyor

Ukrayna'nın başkenti Kiev Rus işgaline karşı hazırlanıyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından başkent Kiev'e çok yaklaşması şehirde "hummalı bir savunma hazırlığı"nın başlamasına neden oldu.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından başkent Kiev'e çok yaklaşması şehirde "hummalı bir savunma hazırlığı"nın başlamasına neden oldu.

Cumartesi gecesi Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy sosyal medyada yayınladığı bir videoda Rusların Ukrayna'yı fethetmek için "ne gücü ne de ruhu" olduğunu söyledi:

"Rus işgalciler bizi fethedemez. Bu tür bir güce ve ruha sahip değiller. Sadece şiddeti ve terörü sürdürebiliyorlar. Sadece çok fazla silahları var".

Kiev'in sadece güney yollarının ulaşıma açık olduğunu belirten Zelenskiy, "amansız bir savunma hazırlığı" içinde olunduğunu ifade etti. Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko ise "kuşatma altında olan" şehrin savunmasını güçlendirdiği, ilaç ve gıda depoladığını ifade etti.

"Rus ordusu Kiev'e 25 km mesafede"

Ülkenin diğer şehirlerinde olduğu gibi Kiev'in de yakında Rusya tarafından kuşatılacağına dair endişeler artıyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı Rus güçlerinin başkente 25 kilometre mesafede olduğu bilgisini paylaşırken, şehrin kuşatılmasına adım adım yaklaşıldığını ifade etti. AFP muhabirleri ise Rusların başkentin hem doğusunda hem de batısında güçlü bir Ukrayna ordusunun direnişi ile karşılaştığını söylüyor.

Bu kuvvetli direniş nedeniyle Rus ordusunun taktik değiştirdiği ileri sürülürken ülkenin doğusundaki şehirlerin ele geçirilebilmesi için Birleşmiş Milletler'in "savaş suçu" olabileceğini belirttiği sivillere yönelik saldırılar düzenleniyor.

Örneğin günlerdir bombardıman altında bulunan stratejik öneme sahip Mykolaiv'de bulunan AFP muhabiri hastanelerin de saldırılara maruz kaldığını belirtiyor.

Birleşmiş Milletler ülkede en az 579 sivilin hayatını kaybettiğini işaret ederken, bu verilerin gerçeğin "çok altında" olabileceğinin altını çizdi. BM yetkilileri ayrıca II. Dünya Savaşı'ndan beri yaşanan "en kötü mülteci krizi" nedeniyle ülkeden 2 milyon 600 bin kişinin kaçtığını belirtti.

Kaynak: Euronews

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.