Ukrayna'nın doğusunda bir haftalık ateşkes

Ukrayna'nın doğusunda bir haftalık ateşkes

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile görüşen Steinmeier ve Ayrault, Ukraynalı mevkidaşları Pavlo Klimkin ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Euronews Türkçe'nin haberine göre; Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, Ukrayna’daki temaslarının ardından ülkede bir hafta ateşkese gidilmesi konusunda tarafların anlaştıklarını duyurdu.

Rusya’nın anlaşmaya onay vermesinin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile görüşen Steinmeier ve Ayrault, Ukraynalı mevkidaşları Pavlo Klimkin ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Steinmeier, Ukrayna’nın doğusunda tarafların ateşkese bir haftadan fazla uyması halinde çatışmanın çözümüne yönelik şans doğacağını söyledi.

“Bugün buraya, Moskova’nın da dün bize ulaşan onayı ile, ayrılıkçılar tarafında bu gece yarısından itibaren başlayacak ve 7 gün sürecek bir ateşkes anlaşmasını duyurmak için geldik. Umarız bu hususta gelecek salı günü üçlü temas grubu toplantısında bir anlaşmaya varılacaktır.”

Fransız Dışişleri Bakanı Ayrault ise, ateşkese uyulmasının “son umut” olduğuna dikkat çekti.

“Hep birlikte, Minsk anlaşmasına olan bağlılığımızı hatırlattık. Başka alternatif, bir B planı yok. Minsk Anlaşması uygulanmak zorunda.”

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ise anlaşmaya Rusya tarafının da uyduğunu görme konusunda ısrarlı olduklarının altını çizdi:

“Biz anlaşmanın her aşamasının sırasıyla gerçekleştiğini ve Rus tarafının bu konuda tümüyle garanti verdiğini açıkça görmek zorundayız. Anlaşmanın temel aşamalarının tamamlanması, bizi Normandiya formatında belirlenen olası çözüme götürmelidir.”

Ukrayna’nın doğusunda Nisan 2014’ten bu yana Rus destekli ayrılıkçı isyancılarla, Ukrayna ordusu arasında çıkan çatışmalarda yaklaşık 10 bin kişi yaşamını yitirdi.

Ukrayna temsilcileri ve Rusya, Şubat 2015’te AB’nin baskısıyla Minsk barış anlaşmasını imzalamış, ancak Ukrayna’nın doğusunda sık sık çıkan çatışmalar anlaşmanın uygulanmasını güçleştirmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.