Ukrayna'nın doğusunda Rus ilerleyişi ivme kazanıyor

Ukrayna'nın doğusunda Rus ilerleyişi ivme kazanıyor

Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde askeri ilerleyişine hız vermiş durumda.

Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde askeri ilerleyişine hız vermiş durumda.

Rusya, 24 Şubat'ta başlayan işgalin ilk sürecinde askeri ve siyasi hedeflerini doğrudan elde edememiş, ağır kayıplar vermeye başlamıştı. Özellikle Ukrayna hava sahasında tam olarak hakimiyet kuramaması Rusya'nın elini oldukça zayıflatmıştı.

Nisan ayı başında Rus ordusu, Ukrayna'nın kuzey hattındaki Kiev ve Çernihiv'den tamamen çekilmiş, ülkenin doğusundaki Donbass'a odaklanmaya başlamıştı.

Donbass'ta savaş

Donbass'a odaklanma kararı sonrasında Harkiv cephesinden de büyük ölçüde çekilen Rusya, Donetsk ve Luhansk oblastlarını tamamen ele geçirme stratejisi izledi.

Özellikle Donbass bölgesindeki cephe hatlarını kuşatmaya çalışan Rusya, Mariupol şehrinin de tamamen ele geçirilmesiyle bölgede askeri harekatlarını daha rahat icra edebilmeye başladı.

İzyum şehri üzerinden güneye inerek kendisine ileri bir karakol oluşturan Rus ordusu, bilhassa yüksek bir rakıma sahip olan Popasna'yı kontrol altına aldıktan sonra elini güçlendirdi.

Halihazırda Rusya, stratejik öneme sahip Lyman yerleşimini tamamen ele geçirmiş durumda. Bunun yanı sıra uzun süredir çatışmaların merkezi konumundaki Severodonetsk de büyük ölçüde Rus güçlerince ele geçirildi.

Ukrayna ordusu Severodonetsk'i büyük ölçüde terk ederek, Donets Nehri'nin batı yakasına, Lısıçansk'a çekildi.

Rus güçleri bir yandan Severodonetsk'te ilerlerken, diğer yandan da Popasna üzerinden cephe gerisindeki yaklaşık 20 kilometrelik hattı kapatmak ve Ukrayna güçlerini kuşatmak istiyor.

Lyman ve Severodonetsk'teki ilerleyişin ardından Rus ordusu Lısıçansk, Kramatorsk, Bahmut, Slovyansk gibi yerleşimleri doğrudan tehdit ediyor.

Rusların Lyman üzerinden Slovyansk ve Kramatorsk, Popasna üzerinden Bahmut ve Severodonetsk üzerinden Lısıçansk'a saldırı başlatabileceği değerlendiriliyor.

Lısıçansk'ın da ele geçirilmesi halinde Rusya, Ukrayna'nın Luhansk oblastını tamamen kontrol altına almış olacak. Donetsk oblastında kalan diğer Ukrayna yerleşimlerinin de bir sonraki hedef olacağı düşünülüyor. Bu hamlelerin başarıya ulaşması halinde Rusya, Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk oblastlarında kontrolü tamamen sağlamış olacak.

Bölgede yaklaşık son durum:

30maydonbass.jpg

(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın.)

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.