Ukrayna'ya 'barış gücü' tavsiyesi

Ukrayna'ya 'barış gücü' tavsiyesi

ABD'li ve Ukraynalı bakanların Birleşmiş Milletler (BM) barış gücünün Donbass'ta yerleştirilmesine yönelik atılacak adımları ele aldığı bildirildi.

ABD, Ukrayna’ya, Rusya’nın Donbas’a barış gücü yerleştirmeyi teklif ettiği karar tasarısına karşı yeni karar tasarısı sunmama tavsiyesinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Ukrayna Özel Temsilcisi Kurt Volker yaptığı açıklamada, “Birkaç sene önce Ukrayna, ülkenin doğusuna barış gücünün yerleştirilmesini teklif etmişti. O zaman, Rusya bunu tartışmaya hazır değildi. Rusya ise Eylül ayında kendi yasa tasarısını sunduğu zaman Ukrayna kendi teklifini tanıtmaya hazırdı. Bunu Ukrayna’yla konuştuk ve ‘Karşılıklı yasa tasarısı sunmayalım, önceden müzakereler yaparak etkili barış misyonunun görevlerini tartışalım. Ve konuşarak neler elde edebileceğimizi görelim’ dedik.” şeklinde açıklama yaptı.

Volker, ABD’nin şu an Rusya ve Ukrayna dışında, Fransa, Almanya,İngiltere ve İsveç’le diplomatik müzakereler yürüttüğünü ifade etti. 

QHA'nın aktardığına göre daha önce Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun, Eylül ayında düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Donbas’a barış gücü gönderilmesini isteyeceği bildirilmişti. Poroşenko konuyla ilgili olarak, “Barış gücü fikrini ben gelecek ay New-York’ta BM Genel Kurulu’nda sunmayı planlıyorum. Evet, saldırgan ülke BM Güvenlik Kurulu’nun daimi üyesi ve maalesef veto hakkına sahip, ancak bu bizi söz konusu çözüme ulaşmamızdan alıkoymamalı.” demişti.

Ardından 5 Eylül tarihinde Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya tarafından desteklenen milisler ve Ukraynalı askerler arasında çatışmaların sürdüğü, Ukrayna’nın Donbas bölgesine Birleşmiş Milletler (BM) barış gücünün gönderilmesinin “yerinde” olduğunu ifade ederek Rusya Dışişleri Bakanlığı’na Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne ilgili kararı sunma görevi verdiğini bildirdi.

Putin’in ilgili açıklamasını eleştiren Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı’nın açıklamasının Ukrayna’nın doğusundaki çatışmanın tarafı olarak Rusya’nın saldırganlığını Ukrayna’ya ait bir iç çatışma olarak gösterme ve barış operasyonu fikri ile asıl amaçlarını kamufle etme çabası olduğunu, bu atılımın Donbas’ta barışın ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün yeniden tesis edilmesine yönelik esas amaca ulaşılmasına yardımcı olmayacağını kaydetti.

ABD ve Ukrayna arasında barış gücü görüşmesi

Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko'nun ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile yaptığı telefon görüşmesinde Birleşmiş Milletler (BM) barış gücünün Donbass'ta yerleştirilmesine yönelik atılacak adımları ele aldığı bildirildi.

Ukrayna Devlet Başkanı'nın sitesinde yer alan açıklamada, "Taraflar, BM barış gücünün, Ukrayna-Rusya sınırının kontrol edilmeyen bölgesi dâhil, Donbass'ın işgal edilmiş kısmına yerleştirilmesine yönelik sonraki adımları koordine etti" ifadelerine yer verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.