Ukrayna'ya Batı'dan 'silah yağıyor': Anti-tank ve uçaksavar füzeleri yolda

Ukrayna'ya Batı'dan 'silah yağıyor': Anti-tank ve uçaksavar füzeleri yolda

Batılı ülkeler, Rus işgali altındaki Ukrayna'ya tanksavar ve uçaksavar füzeleri başta olmak üzere silah ve askeri ekipman göndermeye devam ediyor.

Batılı ülkeler, Rus işgali altındaki Ukrayna'ya tanksavar ve uçaksavar füzeleri başta olmak üzere silah ve askeri ekipman göndermeye devam ediyor.

Rusya'nın Ukrayna sınırına asker yığması sonrası dikkat çekmeye başlayan sevkiyatlar, Rus işgalinin başlamasıyla ciddi bir artış gösterdi.

Ukrayna'ya gönderilen silahlar arasında Stinger başta olmak üzere çeşitli Amerikan ve Rus yapımı uçaksavar füzeleri ile Javelin ve NLAW gibi portatif tanksavar füzeleri yer alıyor.

Uçaksavar füzelerinin oluşturacağı risk endişeye yol açtı

Ukrayna güçlerinin söz konusu silahlarla Rusya'ya karşı direnişi sürdürdüğü ifade ediliyor. Bunların yanı sıra çeşitli silah, mühimmat ve ekipmanlar da Ukrayna'ya gönderilmeye devam ediliyor. Öte yandan Batılı ülkelerin, Stinger'lar gibi etkin silahların, farklı silahlı grupların eline geçmesinden endişe ettiği de belirtiliyor.

Silahların devlet dışı gruplar veya devlet içindeki kişilerce karaborsaya düşürülerek farklı gruplara satılabileceğine dair endişe dile getiriliyor. 2019 itibarıyla toplamda 57 devlet dışı silahlı aktörün uçaksavar füzesine sahip olduğu düşünülüyor. Bu nedenle birçok silahın kayıt altında tutulmasına gayret gösterildiği ifade ediliyor.

ABD'li yetkililer ise, oluşacak riskin "göze almaya değer bir risk" olduğu görüşünde.

Rusya'dan tehdit

Rusya ise, Batı'dan Ukrayna'ya gönderilen silahlara dair tehditlerini yineledi.

Son olarak Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, "Batı’nın Ukrayna’ya yönelik silah sevkiyatlarına meşru askeri hedef muamelesi yapacağız" ifadesiyle silah sevkiyatını hedef aldı.

Ryabkov, sevkiyatları "tehlikeli bir hamle" olarak nitelerken, "Ukrayna'ya düşüncesizce yapılan silah sevkiyatının sonuçları olacaktır" şeklinde konuştu.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.