Uluslararası Adalet Divanı İsrail aleyhindeki soykırım davasında ilk kararını bugün açıklıyor

Uluslararası Adalet Divanı İsrail aleyhindeki soykırım davasında ilk kararını bugün açıklıyor

Uluslararası Adalet Divanı'nın Gazze'de İsrail'in soykırım gerçekleştirdiğine ilişkin açılan davada ilk kararını bugün açıklaması bekleniyor.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD) hakimleri, İsrail'i Gazze'de soykırım yapmakla suçlayan dava konusunda ilk kararını bugün verecek.

Güney Afrika'nın açtığı davada ilk karar alınacak olası tedbirlere ilişkin olacak. Yani mahkeme İsrail'in soykırım suçu işleyip işlemediğine henüz karar vermeyecek. Yalnızca İsrail'in saldırısını askıya almasını zorunlu kılan bir kararın yanı sıra diğer "acil durum tedbirleri"nin alınıp alınmayacağına karar verecek.

Mahkeme kararını Türkiye saati ile 15.00'te açıklayacak. Duruşmanın yaklaşık bir saat sürmesi bekleniyor.

Mahkemenin kararı nihai nitelikte ve temyize götürülemiyor. Ancak kararı uygulatmaya yönelik herhangi bir yaptırım veya başka bir yol bulunmuyor.

Olası kararlar

Mahkemenin ilk tedbirler konusunda dört ayrı seçeneği olduğu belirtiliyor.

1- İlk ihtimale göre mahkeme davayı tamamen reddedebilir. Böyle bir karar alınması ise beklenmiyor.

2- İkinci ihtimalde ise herhangi bir tedbire hükmedilmeden davanın görülmeye devam edilmesi söz konusu.

3- Üçüncü ihtimal, tedbirlerden bazılarının kararlaştırılması, bazılarının ise reddi. Örneğin mahkeme bir ateşkes çağrısı yapmayabilir ancak bölgeye insani yardım girmesini talep edebilir.

4- Son ihtimal ise mahkemenin tüm tedbir taleplerini kabul etmesi. Bu tedbirler arasında İsrail'e saldırılarını durdurma ve ateşkes çağrısı yapılması gibi tedbirler yer alıyor. İsrail ise mahkemenin kararı ne olursa olsun saldırılara devam edeceğini belirtiyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.