Ürdün istihbaratı ve IŞİD koordineli mi hareket ediyor?

Ürdün istihbaratı ve IŞİD koordineli mi hareket ediyor?

Der'a'da rejime karşı başlatılan operasyonun, bölgenin güneyinde IŞİD'in ilerleyişi sonucu durması "Ürdün-IŞİD işbirliği" yorumları yapılmasına neden oldu.

Geçtiğimiz günlerde Suriye'nin güneyinde bulunan Dera'a ilinde Tahriru'ş Şam'ın başını çektiği muhalif gruplar, şehirdeki rejim hedeflerine yönelik "Zillettense Ölüm" operasyonunu başlatmıştı. Bu operasyounu amacının Menşiyye'yi ele geçirmek olduğu belirtilmişti. Operasyonda önemli ilerlemeler kaydedilmişti. Ancak IŞİD'e bağlı Ceyş Halid bin Velid'in güneyden ilerlemesi ve birçok noktayı ele geçirmesi sonrasında operasyon durduruldu.

Cihat yanlısı sosyal medya hesaplarının başlıcalarından olan ve bölgede yaşanan olaylara ilişkin cihat yanlılarının görüşlerini, olaylara ilişkin analizlerini paylaşan "El Makalat" hesabında, olayla ilgili görüşlere yer veren bir yazı yayınlandı. Yazıda Ürdün istihbaratının rejime karşı operasyonu durdurmak için kontrollerindeki Özgür Suriye Ordusu gruplarından bazılarına talimat verdiği ifade ediliyor. Belirtildiğine göre Ürdün'ün talimatıyla çekilen gruplar IŞİD bağlantılı grubun toprak kazanmasına ve operasyonu sürdüren gruplara baskı uygulamasına yol açtı, böylece operasyon durduruldu.

Paylaşılan yazı şu şekilde:

Menşiyye bölgesini özgürleştirmek için gerçekleştirilen mübarek harekat “Zillettense Ölüm” başladığı zaman, Ürdün grupları tehdit etmeye ve rejimi hedef alan harekatı durdurmaları için baskı uygulamaya başladı. Ancak bu işe yaramadı ve Mücahidler Menşiyye’de geniş bölgeleri özgürleştirerek ilerlemeyi sürdürdü. Ürdün ise güneydeki Mücahidlere baskı uygulamak için bazı gruplara yardımını kesti ve yaralıların Ürdün’de tedavi olmasına engel oldu. Fakat rejime karşı hala devam eden bu mühim harekatı durdurmakta başarısız oldular. Eğer Menşiyye özgürleştirilirse tüm Dera’a şehri Mücahidlerin atış menziline girecekti.

Ürdün baskıyı artırmak için sonraki girişimlerinde, IŞİD’in Ürdün sınırındaki Yermük Vadisi’nde bulunan kolu Ceyş Halid bin Velid’e karşı duran MOC bağlantılı gruplara tuttukları sınır mevkilerinden çekilmelerini emretti. Bu sayede IŞİD bağlantılı Ceyş Halid bin Velid’in bölgeye sızması kolaylaşacaktı ve bu grup Menşiye’de harekata devam eden gruba baskı uygulayacak ve harekat durdurulacaktı. Böylece IŞİD ilerledi ve MOC gruplarının onlarla çatışmadan çekilmesi neticesinde Tasil, Udvan, El Meziceh, Sahm El Colan ve Tel Cumu’yu kolayca ve çok az kayıp vererek ele geçirdi. Daha önce rejime toprak satmışlardı (rejime terk etmişlerdi), neden IŞİD’e de satmasınlar?

Güneydeki Ürdün komplosu aşikar olmuş vaziyette. MOC grupları ve IŞİD birbirlerine muhtaç. Aralarında çatışma olmadan rol paylaşımı yapıyorlar. Özgür Suriye Ordusu Güney Cephesi’ne bağlı Suriye Devrimcileri Cephesi askeri lideri Ebu Tahrir El Ürdüni’nin geçmişte IŞİD’e biat ettiğini ve tüm silahları, tüm kaynakları IŞİD’e teslim ettiğini aklınızda bulundurun. O güneyde gizli servise çalışan en önemli isimlerden birisi. Bir günde MOC’tan IŞİD’e transfer oldu. Ürdün’ün aynı oyunu bugün de oynadığını görebiliyoruz.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.