Ürdün Kralı 2. Abdullah ülkenin paralarıyla Batı'da malikaneler satın aldı

Ürdün Kralı 2. Abdullah ülkenin paralarıyla Batı'da malikaneler satın aldı

Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın ABD'nin Ürdün'e verdiği yardımları zimmetine geçirdiği, bu nedenle Ürdün halkının yoksulluk çektiği belirtiliyor.

ABD'de yayınlanan The Washington Post'un haberinde Ürdün Kralı 2. Abdullah (1962-) yolsuzluk yapmak ve ABD'nin Ürdün'e verdiği yüklü miktarda yardımları kendisine lüks malikaneler almakta kullanmakla suçlandı.

ABD'de evler satın aldı

The Washington Post Gazetesi'nin haberine göre Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından elde edilen ve The Washington Post tarafından gözden geçirilen Pandora Belgeleri'ne göre Kral 2. Abdullah ile bağlantılı paravan şirketler, 2014-2017 döneminde Güney Kaliforniya'daki Pasifik Okyanusu'na bakan bitişik üç malikanenin alımı ve bakımına yaklaşık 70 milyon dolar harcadı.

Böylece Malibu'nun ünlü yerleşim bölgesinde en büyük kompleksi oluşturdu.

Bu komplekste yedi yatak odası, dokuz banyo bulunuyor. Bir spor salonu, tiyatro, açık hava spası, havuz ile donatılmış 14 bin metrekarelik Akdeniz tarzı bir konak var. Kompleksin büyüklüğü 3,5 dönümden fazla.

Londra'da malikane

Kral Abdullah'ın Batılı ülkelerde tespit edilen şahsi yatırımları bundan ibaret değil.  Georgetown'daki Potomac Nehri'nin geniş manzarasına sahip lüks apartmanlara yaklaşık 10 milyon dolar harcadığı, Londra'da da Windsor Kalesi yakınlarında bir malikane satın aldığı tespit edildi. 

Böylece Kral Abdullah'ın ABD ve İngiltere'de sadece son dönemde mülk alımlarına 106 milyon dolar harcadığı tespit edildi. Bu işlemler paravan şirketler üzerinden yapıldığından tespit edilemeyen alımların da olduğu tahmin ediliyor.

Diğer taraftan Kral Abdullah'ın Ürdün'ün kamu maliyesinden zimmetine geçirdiği paralarla oluşturduğu İsviçre bankalarında da büyük bir serveti olduğu iddia ediliyor.

Ürdün'de yoksulluk

Ürdün yakın dönemde ABD ile iş birliğinin karşısında ABD'den en çok yardım alan devletlerden biri oldu. Sadece 2020'de ABD Ürdün'e nakit 1,5 milyar dolar bağışladı. Böylece 2020'de Ürdün, İsrail ve geçmiş Kabil yönetiminin ardından 2020'de ABD'den en çok yardım alan ülke oldu.

Fakat ABD'nin büyük miktarlardaki yardımlarına rağmen Kral 2. Abdullah ve çevresinin iddia edilen yolsuzlukları nedeniyle Ürdün'ün yoksulluk sorununun aşılamadığı belirtiliyor. Ürdün'de yıllık kişi başına düşen gelir halen 4 bin dolar seviyelerini aşamıyor. Son yıllarda Ürdün'de ekonominin büyüme oranlarının oldukça düşmesi artan nüfusla da birleşince ülkedeki kişi başına düşen geliri daha da azaltıyor. 

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.