Üst düzey ABD'li general Gazze'ye kara saldırısı öncesi İsrail'i ziyaret etti

Üst düzey ABD'li general Gazze'ye kara saldırısı öncesi İsrail'i ziyaret etti

ABD'nin halihazırda Ortadoğu'da asker, savaş uçakları ve savaş gemilerinden oluşan bir askeri üs ağı bulunuyor.

Ortadoğu'daki Amerikan güçlerini denetleyen en üst düzey ABD'li general Salı günü İsrail'e sürpriz bir ziyarette bulunarak Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'a karşı derinleşen savaşta ordunun ihtiyaçlarını gözden geçirdi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Michael Kurilla'nın ziyareti, İsrail ordusunun Gazze'ye düzenlemesi beklenen kara saldırısı öncesinde üst düzey bir ABD askeri yetkilisinin İsrail'e yaptığı son ziyaret oldu.

Bu ziyaret ABD Başkanı Joe Biden'ın ülkeye yapmayı planladığı ziyaretten bir gün önce gerçekleşti.

ABD ordusu bölgedeki ateş gücünü arttırarak İran'ın ve İran destekli diğer grupların çatışmaya dahil olmasını engellemeyi amaçlarken, daha geniş çaplı bir bölgesel savaşa dair uluslararası endişeler de artıyor.

ABD ayrıca İsrail'e hava savunma sistemleri ve mühimmat da dahil olmak üzere yoğun silah sevkiyatı yapıyor.

Kurilla, kendisiyle birlikte seyahat eden gazetecilere uçaktan inmeden önce yaptığı kısa açıklamada, "İsrail'in kendisini savunmak için ihtiyaç duyduğu şeylere sahip olmasını sağlamak için buradayım, özellikle de çatışmayı genişletebilecek diğer taraflara odaklandım" dedi.

Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili Kurilla'nın İsrail'in askeri liderliğiyle üst düzey görüşmeler yapacağını ve ABD'nin yakın müttefikinin savunma ihtiyaçlarının net bir şekilde anlaşılmasını sağlayacağını söyledi.

ABD'nin askeri desteği

Kurilla'nın ayrıca İsrail-Hamas savaşının genişlemesini önlemeye yönelik ABD askeri desteğini de açıklaması bekleniyordu.

Washington, Doğu Akdeniz'e bir uçak gemisi ile saldırı grubu konuşlandırdı ve önümüzdeki günlerde bölgeye bir uçak gemisi daha gönderecek. Biden yönetimi bu hamlelerin provokasyon değil caydırıcılık amaçlı olduğunu söylüyor.

ABD'nin halihazırda Ortadoğu'da asker, savaş uçakları ve savaş gemilerinden oluşan bir askeri üs ağı bulunuyor.

ABD'li bir yetkili Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'nin potansiyel olarak 2.000 askerden oluşan bazı birliklere, normal 96 saat yerine, haber verilmesi halinde 24 saat içinde konuşlanmaya hazır olmalarını ve ihtiyaç halinde tıbbi yardım gibi destek sağlayan birimleri de içerebileceklerini söyledi.

İsrail, Gazze Şeridi'ni kontrol eden Filistinli grup Hamas'ı, 7 Ekim'de İsrail yerleşimlerine saldırarak en az 1.400 kişiyi öldürmesi sonrası "yok edeceğine" dair söz verdi.

İsrail, 2.3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'yi tam bir abluka altına aldı ve sivil-asker ayrımı yapmadan daha önce benzeri görülmemiş hava saldırılarıyla vurdu.

Gazze'deki yetkililer, yaklaşık dörtte biri çocuk olmak üzere en az 2.800 kişinin İsrail saldırılarında hayatını kaybettiğini söylüyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Pazartesi günü İsrail'de İsrail savaş kabinesi ile saatler süren görüşmeler yaptı.

Uluslararası diplomasi, çatışmanın özellikle Lübnan'a sıçramasını önlemeye odaklanmış durumda.

Savaşın yeni bir cepheye yayılabileceğinin en büyük işareti olarak İsrail Pazartesi günü Lübnan sınırına yakın 2 km derinliğindeki bir bölgede 28 köyün boşaltılması emrini verdi.

Lübnan sınırında geçtiğimiz hafta yaşanan çatışmalar, 2006 yılında İsrail ve Hizbullah arasında yaşanan savaştan bu yana sınır bölgesinde yaşanan en ölümcül çatışmalar oldu.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.