Üst düzey İranlı komutan Tel Afer'de öldürüldü

Üst düzey İranlı komutan Tel Afer'de öldürüldü

Devrim Muhafızları mensubu Hayrullah Ahmedi IŞİD'in kurduğu bubi tuzağına hedef olarak öldürüldü.

İran basınına göre geçtiğimiz Cumartesi günü, Musul'un batısında yer alan Tel Afer havaalanında, Haşd-i Şa'bi içerisinde faaliyet gösteren bir İran Devrim Muhafızları mensubu IŞİD'in kurduğu bubi tuzağına hedef olarak öldü. Geçtğimiz hafta, ağırlıklı olarak İran Devrim Muhafızları destekli gruplardan oluşan ve IŞİD'e karşı savaşan Şii milislerin çatı örgütü olan Haşd-i Şa'bi, Tel Afer'de yeni yerler kazandığını iddia etmişti. Devrim Muhafızları mensubu Hayrullah Ahmedi'nin ölümü, İran'ın Irak'a müdahil oluşunu vurgular nitelikte.

"İran-Irak Savaşı'nda görev almıştı"

Devrim Muhafızları, öldürülen mensupları hakkında çok az ayrıntı yayınladı. Devrim Muhafızları'nın bir komutanının verdiği bilgilere göre Ahmedi, 1980-1988 yılları arasındaki İran-Irak Savaşı'nda sabotaj taburunda ve İran Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Hazreti Nebi Ekrem Kolordusu Huneyn Taburu'nda görev aldı. Aynı komutan, Ahmedi'nin Huneyn Taburu'nun bir mensubu olduğunu ve Irak'ta aktif görevde bulunduğunu ifade etti. Devrim Muhafızları muvazzaf ve emekli subaylarını Suriye ve Irak'ta vazifelendiriyor.

Nebi Ekrem Kolordusu, İran'ın ağırlıklı olarak Şii-Kürt nüfusa sahip batı eyaleti Kirmanşah'ta yer alıyor. Geçmişte, bu bölgedeki birlikler ve bu tabur rejim yanlısı operasyonlara destek vermek için Suriye'de konuşlandırılmıştı.


Tel Afer'de öldürülen Hayrullah Ahmedi...

Devrim Muhafızları Ahmedi'nin Irak'taki askeri faaliyetlerine ve Suriye'ye gidip gitmediğine dair detayları açıklamadı. Üst düzey bir Devrim Muhafızları subayına göre, Iraklı Haşd-i Şa'bi mensupları ona "El Battal" yani "kahraman" takma adını vermişti. Ölümünü anmak için hazırlanan bir posterde "kumandan" anılan Ahmedi'den bazı İranlı gazeteler Tuğgeneral seviyesine eşdeğer olan "Serdar" olarak bahsetti. Ahmedi'nin Kirmanşah'ta yer alan Batı İslamabad'da düzenlenecek cenaze töreniyle "bir kahraman gibi defnedilmesi" bekleniyor.

Devrim Muhafızları 2003'ten beri ülkede

Devrim Muhafızlarının özel operasyonlar kolu Kudüs Gücü ve Kara Kuvvetleri, 2014 yılında IŞİD'in yükselişinden bu yana Haşd-i Şa'bi güçlerine ve çeşitli Şii milislere danışmanlık yapıyor. Kudüs Gücü, ABD'nin 2003 yılındaki Irak işgalinden bu yana Irak'ta yoğun olarak faaliyet gösteriyor. IŞİD'in yükselişinden bu yana ise Besiç paramiliter güçlerinin de içinde bulunduğu Kara Kuvvetleri, Kudüs Gücü'ne eşlik ediyor. IŞİD'in Haziran 2014'teki ani yükselişinin hemen ardından ülkeye en az 2 bin İranlı konuşlandırılmıştı. Düzenli İran birlikleri, Devrim Muhafızları destekli Şii milislerin ve Iraklı güçlerin IŞİD'i püskürtmeye başlamasıyla geri çağrılmış ve İran Eylül 2015'ten itibaren Suriye'ye ağırlık vermeye başlamıştı.

Düzenli İran birlikleri Irak'a konuşlanmaya ve Şii milisler içerisine yerleşmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Irak'ta öldürüldüğü açıklanan Devrim Muhafızları mensuplarının çoğunluğu İran-Irak Savaşı'nda bulunmuş tecrübeli kişilerdi. Devrim Muhafızları muhalifi İranlı gazeteci Ali Elfuneh'e göre 2014 yılından bu yana Irak'ta askeri operasyonlarda ölen İranlı sayısı en az 37.

Ahmedi'nin ölümü Devrim Muhafızları için büyük bir kayıp olsa da, onun yerine almaya hazır birçok İran Devrim Muhafızları mensubu bulunuyor. Devrim Muhafızları, IŞİD sonrası Irak'ta baskın güç olmaya yönelik iradesini ortaya koymayı sürdürüyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.