Velid Bin Talal

Velid Bin Talal

Suudi Arabistan'daki saray darbesinin merkezinde yer alan Velid bin Talal, dünyanın en zengin iş adamlarından biri.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlığında oluşturulan Yolsuzlukla Mücadele Komitesi'nin emriyle tutuklanan prenslerden biri olan, Suudi Arabistan Kraliyet Ailesi üyesi 7 Mart 1955 yılında başkent Riyad’da Prens Talal bin Abdulaziz’in ikinci oğlu olarak dünyaya geldi.

Velid bin Talal, baba tarafından Suudi Arabistan’ın kurucusu olan Abdulaziz bin Suud’un ve anne tarafından Fransa’dan bağımsızlık kazanan Lübnan’ın ilk hükümet başkanı olan Başkan Riyad Sulh’un torunudur. Prens Velid bin Talal bin Abdulaziz Al-i Suud, Arap alemindeki en zengin iş adamı olarak kabul edilmektedir.





Eğitimi

Yüksek lisansı New York Syracuse Üniversitesi’nde Sosyoloji alanında onur derecesi ile 1985’te bitiren Velid bin Talal, lisans eğitimini ise Kaliforniya Menlo College Üniversitesi’nde, 1979 yılında, İdari ve İktisadi Bilimler dalında tamamladı. Çeşitli ülkelerden 72 onur madalyası ile taltif edilen prensin ayrıca Asya ve Avrupa’daki üniversiteler tarafından verilmiş 21 fahri doktorası bulunuyor.

Medya patronu

Suudi Arabistan, Amerika, Avrupa ve Ortadoğu’da birçok yatırımı olan Kingdom Holding başta olmak üzere birçok ticari şirketin yönetim kuruluna başkanlık eden Velid bin Talal, bünyesinde 21 televizyon kanalı bulunan Rotana Basın Holding’i de yönetmekle beraber Katar merkezli el-Arab televizyonun da sahibidir.

İş dünyasında hızlı yükseliş

Seksenli yıllarda Riyad’da Kingdom Holding şirketinin öncüsü olan Kingdom Contracting Company şirketini kurarak hızlı bir şekilde inşaat ve altyapı sektörüne giren prens, kısa sürede çok büyük karlar elde etti. 1996 yılında şirket adı Kingdom Holding olarak değiştirildi. 1996 tarihinden itibaren kamu ortaklığı şirketi şeklinde olgunlaşan şirketin hisse senetleri Suudi Arabistan borsasında alıcı bulmaktadır. Kingdom Holding küresel anlamda en fazla yatırımı ve gayri menkulü olan şirket olarak bilinmektedir. Şirketin yatırımları altyapı, inşaat, otel inşaası, otelcilik, bankacılık, finans, gayri menkul, petrokimya, basın, televizyon, sanayi, tarım ve havacılığı kapsamaktadır.


Bodrum'a tatile gelen Talal'in şort ve tesbihli sıradışı tarzı

Kingdom Holding Şirketi, Paris’te bulunan Beşinci George Oteli ve San Fransisco’da bulunan Fairmont oteli gibi uluslararası marka otellere sahip olmakla beraber Citigroup, News Corporation, ve Apple gibi markalarda şirketin bünyesinde bulunmaktadır.

Business Insider haber sitesi, bir haberinde Prens El Velid'in "sarayında kendisini eğlendirmesi için cüceler tuttuğunu ve sırf eğlence olsun diye bazen cüce hizmetçilerini sağa sola fırlattığını" yazmıştı.

Dünyadaki en etkili 30'uncu kişi

Yüzde 80 hissesine sahip olduğu ve bünyesinde 21 TV kanalı bulunan Rotana Basın Holding’i Velid bin Talal bizatihi idare etmektedir. Birçok dergi, gazete ve Arap alemindeki en geniş film arşivine ev sahipliği yapan şirket 2015 yılında Katar merkezli el-Arap TV kanalınıda bünyesine alarak gücüne güç kattı. Forbes dergisi 2014 yılında Velid bin Talal’i ‘dünyadaki en etkili insanlar' listesinde 30. Sıraya yerleştirdi. Prens, serveti 20.4 milyar doları geçen ilk Arap milyarder olarak kayıtlara geçti.

'Taahhüdümüz sınırsızdır'

2005 yılında Britanyalı gazeteci Rizwan Khan, 18 bölümden oluşan ve Velid bin Talal’in başarı öyküsünü anlatan bir kitap yazdı. Harper Collins Şirketi tarafından basılan kitap bir milyon adet satıldı. Rizwan Khan kitabı yazarken Prens’in çevresi ve arkadaşları ile yaptığı röportajlardan yararlandığını belirtiyor. Prens, ‘Taahhüdümüz sınırsızdır’ sloganıyla Kingdom Holding’ten tamamen bağımsız olarak, dünyanın çoğu bölgesinde faaliyet gösteren Velid bin Talal Hayrat Vakfı’nında kurucusudur.





Arap Baharı için 'Arap yıkımı'

Arap Baharı’nı siyasi olarak eleştiren Velid bin Talal 2013 yılında  katıldığı bir TV programında Arap Baharı’nı ‘Arap yıkımı’ olarak nitelendirmiş ve ‘Bu alevin kendisine ulaşamayacağını düşünen hata etmiştir.’ sözüyle diğer devletleri Arap Baharı’na karşı durmaya davet etmiştir.

11 Eylül bağışı 

2001'deki El Kaide saldırılarının ardından El Velid, Dünya Ticaret Merkezi kulelerinin vurulduğu New York eyaletine 10 milyon dolar bağışlamayı teklif etmişti.

Ancak dönemin New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani, El Velid'in Filistin meselesinde İsrail'i eleştiren açıklamalarını gerekçe göstererek bu bağışı reddetmişti.

Twitter'a ortak

Aynı zamanda sosyal medyayı kontrol alma girişimlerini ‘kaybedilmiş bir savaş’ olarak gören Velid, ‘Hiç kimsenin bu yola girmesini tavsiye etmem çünkü internet asrında fikir hürriyetine karşı savaşarak bir başarı elde edemezsiniz.’ demiştir.

Ayrıca Velid bin Talal’ın 2011’de Twitter’dan 300 milyon dolarlık yani yüzde 3lük bir hisse aldığı ve şimdi bu hissenin yüzde 5 olduğu pek çok kişi tarafından bilinmektedir.


Michael Jackson ve Velid bin Talal

Trump ile karşı karşıya geldi

Prens El Velid, ABD'deki başkanlık seçimleri öncesinde sırasında Donald Trump için "Amerika'nın yüz karası" demişti.

Trump ise Prens'e sert  karşılık vermiş, "Talel babasının parasıyla Amerikan siyasetçilerini kontrol etmeye çalışıyor. Seçilirsem bunu yapamayacak." demişti.

El Velid, seçimi Donald Trump kazanınca zeytin dalı uzatmak ve 'barışçıl' mesajlar vermek zorunda kalmıştı.

Velid bin Talal, 4 Kasım 2017’de Yolsuzlukla Mücadele Komitesi emriyle rüşvet, kara para aklama ve devlet yöneticilerine şantaj yapma ithamlarıyla tutuklandı.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.