Venezuela sosyal patlamanın eşiğinde

Venezuela sosyal patlamanın eşiğinde

2014'ten bu yana ekonomik krizin en ağır derecede sürdüğü Venezuela'nın verdiği işçi göçünün de önünün kesilmesiyle sosyal patlamanın eşiğinde olduğu belirtiliyor.

2014'ten bu yana derin bir ekonomik kriz içerisinde bulunan Venezuela'da ekonominin düzenli olarak her sene küçülmeye devam etmesinin halkı fakirlikten açlık seviyesine düşürdüğü ifade ediliyor.

2012-2014 döneminde ekonomik durgunluk yaşanan ülkede 2014-2016'da şiddetli bir ekonomik kriz, 2016-2018'de ekonomik çöküş, 2018'den bu yana ise iflas ve kıtlık hakim.

2013'te halkın satın alma gücüne göre Venezuela'nın yurt içi geliri 554.2 milyar dolar iken bu rakam büyük bir çöküş süreciyle 2020 sonunda 144.7 milyar dolara geriledi.

Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip en kötü ekonomi

Venezuela ekonomisi 2019'da yüzde 35, 2020'de yüzde 30 daraldı. Daralmanın bu sene yüzde 10 ve seneye yüzde 5 ile devam etmesi bekleniyor.

Venezuela dünyanın kanıtlanmış en büyük petrol rezervlerine sahip, Suudi Arabistan dahi rezerv konusunda Venezuela'dan sonra gelirken, ülkede petrol çıkarma ve işleme işlemlerine gerekli yatırımlar yapılamadığından rezervlerinin büyüklüğüne oranla oldukça küçük çaplı bir üretim gerçekleştirilebiliyor. Bu da Venezuela'nın büyük ölçüde petrol gelirlerinden mahrum kalmasına yol açıyor.

Ülkenin geniş ve tropikal arazisi tarım potansiyeli açısından kendi kendine yetebilirliğini sağlıyor. Fakat bu potansiyelin de değerlendirilmediği gözlemleniyor.

"Ülke yaşanmaz hale geldi"

IMF ve Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamalarda 2014'ten bu yana Venezuela'da kalıcı hale gelen kriz ve daralma nedeniyle 2021 itibariyle ülkenin yaşanmaz hale geldiği belirtiliyor. Açlığın yayıldığı ülkede daralmanın sürmesi durumunda bir sosyal patlamanın kaçınılmaz olduğu belirtiliyor. 

Milyonlarca kişi göç etti

Son yıllarda milyonlarca Venezuelalı çalışmak üzere diğer ülkelere göç etti. Fakat koronavirüs salgını gerekçesiyle Venezuelalıların göç ettiği ülkeler yeni göçmenlere sınırlarını kapattı.

Dahası, salgın öncesi gittikleri ülkelerde ekonomik kriz ortaya çıkan Venezuelalılar bir süre sonra ülkelerine geri dönmeye başladı.

"Sosyal patlama riski"

Halen devam eden geniş çaplı ekonomik krize nefes olan işçi göçünün de kesilmesiyle Venezuela'da bu sene sosyal patlama riskinin zirvede olduğu belirtiliyor. Patlamanın bu gidişatla en geç seneye gerçekleşmesi bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.