Venezuela'da muhalif adaya getirilen yasağın ardından başkanlık seçimleri Temmuz'da yapılacak

Venezuela'da muhalif adaya getirilen yasağın ardından başkanlık seçimleri Temmuz'da yapılacak

Görevdeki Maduro'nun en güçlü rakibi Maria Corina Machado, yolsuzluk iddiaları nedeniyle kamu görevinden men edildi.

Venezuela seçim kurulu, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun muhtemelen güçlü bir rakibi olmadan yeniden aday olması beklenen başkanlık seçimlerinin 28 Temmuz'da yapılacağını açıkladı.

Salı günü açıklanan tarih, Maduro hükümeti ve muhalefetin Ekim ayında Karayip adası Barbados'ta 2024 yılında uluslararası gözlemcilerin de hazır bulunacağı özgür ve adil bir oylama yapılması konusunda anlaşmasının ardından iktidar partisine bağlı Ulusal Seçim Konseyi tarafından belirlendi.

Ancak Ocak ayında ülkenin en üst mahkemesi, muhalefetin popüler başkan adayı Maria Corina Machado'nun aday olmasını engelleyen yasağı onayladı.

Eski bir milletvekili olan Machado, Haziran ayında resmen yarışa girdikten birkaç gün sonra hükümetin 15 yıllık adaylık yasağını ilan etmesine rağmen geçtiğimiz Ekim ayında muhalefetin bağımsız olarak yürüttüğü başkanlık ön seçimini oyların yüzde 90'ından fazlasını alarak kazanmıştı.

Seçim kampanyası, 56 yaşındaki endüstri mühendisi ve eski hükümet muhalifi daha önce yasağın ardından yarışta kalacağına dair söz vermesine rağmen seçim tarihi duyurusu hakkında yorum yapmadı.

Aday kaydı için son tarih olan 25 Mart muhalefeti harekete geçmeye zorlayabilir.

Muhalefet koalisyonunun bazı gruplarını destekleyen Amerika Birleşik Devletleri, Machado'nun yasaklanmasının ardından, tam da iki ülke ilişkilerini düzeltmeye başlamışken Caracas'a yeniden yaptırım uygulamaya başladı. Washington, Ocak ayında ABD şirketlerinin Venezuela devlet madencilik şirketi Minerva ile ticaret yapmasını engelledi. OPEC üyesi Venezuela, Machado'nun çalışmasına izin verilmezse 18 Nisan'da ABD ile yakın zamanda restore edilen petrol ticareti anlaşmalarının da sona erdiğini görebilir.

Washington ilk olarak Ekim ayında ülkeye yönelik uzun süredir devam eden yaptırımları geri çekmiş ve bunu bir mahkum takasına ve Maduro ile muhalefet arasında bir seçim anlaşmasına bağlamıştı.

Muhalefet üyeleri o dönemde Maduro'nun bu anlaşmayı hayata geçireceğine dair şüphelerini dile getirmişlerdi. Aralık ayında ABD, kara para aklama suçlamasıyla Miami'deki bir hapishanede yargılanmayı bekleyen Kolombiyalı işadamı ve Maduro'nun müttefiki Alex Saab'a, Güney Amerika ülkesinde tutuklu bulunan 10 Amerikalı karşılığında af çıkardı.

2013'ten bu yana görevde olan Maduro, muhalefet, ABD ve diğerleri tarafından büyük ölçüde hileli olmakla eleştirilen 2018 oylamasında altı yıllık bir dönem için yeniden seçilmişti.

Washington ile Caracas arasındaki buzların erimesinden sadece aylar sonra Maduro hükümeti Şubat ayında Birleşmiş Milletler insan hakları ofisini kapatarak ve bir aktivisti tutuklayarak tam tersi bir tutum sergiledi.

Bağımsız anket şirketi Delphos'un Aralık ayında yaptığı anketler devlet başkanına olan desteğin az da olsa azaldığını gösterdi; halkın yüzde 25'i iktidardaki sosyalist partiye oy vereceğini söylerken bu oran bir önceki yıl yüzde 30'du.

28 Temmuz, Maduro'nun akıl hocası ve selefi olan ve 2013 yılında hayatını kaybeden Devlet Başkanı Hugo Chavez'in doğum günü.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.