Washington Post: Somali'de 22 sivilin öldüğü saldırı Türk SİHA'ları tarafından düzenlendi

Washington Post: Somali'de 22 sivilin öldüğü saldırı Türk SİHA'ları tarafından düzenlendi

Washington Post güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde geçtiğimiz gün Somali'de gerçekleşen ve 22 sivilin öldüğü saldırıların Türk insansız hava araçları tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.

Washington Post'a konuşan bir tanık ve kurbanların bir akrabası, Somali başkentinin hemen dışında düzenlenen bir insansız hava aracı saldırısında çoğu çocuk 22'den fazla kişinin öldüğünü ve 21 kişinin de yaralandığını söyledi. Medyaya konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan iki güvenlik kaynağı, saldırının bir Türk insansız hava aracı tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Katharine Houreld ve Mohamed Gabobe'nin haberine göre, bu açıklamalar, insansız hava araçlarının yaygınlaşmasının sivil kayıplarda büyük bir artışa neden olduğu ve hesap verilebilirliğin çok az olduğu yönündeki endişeleri artıracak gibi görünüyor.

Görgü tanığı Davut Hasan Muhammed saldırının, Ramazan ayı boyunca oruç tutan Müslümanların gün boyu tuttukları oruçlarını açtıkları yemek olan iftardan sonra akşam saatlerinde tarımsal alandaki bir evi vurduğunu söyledi.

"Kurbanları hedef alan bir hava saldırısı oldu. Ancak insanlar onları kurtarmak için olay yerine koşmaya başladığında, aynı insanlar daha fazla hava saldırısıyla vuruldu” dedi ve ekledi:

"Yaşananlar tam bir katliamdı."

Görgü tanığı Davut Hasan Muhammed, ölenler arasında yaklaşık 15 çocuk ve birkaç kadın olduğunu ve yaralıların Mogadişu'daki Medine Hastanesi'nde tedavi altına alındığını söyledi. Hastanedeki doktorlar konuyla ilgili açıklama yapmak için henüz hazır değildi.

Muhammed, saldırının Mogadişu'nun kuzeydoğusundaki Afgoye kasabasına yaklaşık yedi kilometre uzaklıktaki Bakdad ya da "Bağdat" olarak bilinen bölgede bir evi vurduğunu söyledi. Saldırıdan hemen önce bölgede herhangi bir çatışma yaşanmadığını, ancak önceki gün yakındaki bir köyde MOgadişu yönetimine bağlı milis güçler ile Eş Şebab arasında çatışmalar yaşandığını söyledi.

Türkiye’nin Somali’deki insansız hava aracı saldırıları

Türkiye Somali'de Mogadişu yönetimi güçlerini desteklemek amacıyla rutin olarak insansız hava aracı saldırıları düzenliyor. Ankara Mogadişu'nun yakın bir müttefiki ve önemli bir destekçisi. Somali’nin Gorgor ya da "Kartal" komandolarını eğitiyor ve havaalanı ile limanı ticari sözleşmelerle işletiyor.

Mogadişu Türkiye'nin ülke dışındaki en büyük askeri üssüne de ev sahipliği yapıyor.

Türkiye hükümeti ve Somali Enformasyon Bakanı konuyla ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi.

Afrika Komutanlığı'ndan bir sözcü ise ABD'nin o bölgede herhangi bir saldırı gerçekleştirmediğini söyledi.

Kurbanların birçoğunun akrabası olan Abdulkadir Mayov, Medine Hastanesi'nden Washington Post'a konuştu.

37 yaşındaki Mayov ölü ve yaralıların eksik bir listesini verdi; bu listede dört ölü ve sekiz yaralı kadın vardı. Çok ağır yaralılar arasında beş çocuk ve hastanede "hayata tutunmaya çalışan" iki kadın olduğunu söyledi. Yaralılar arasında ailesinden hayatta kalan tek kişi olan 4 yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğunu sözlerine ekledi.

Saldırının, yaklaşık üç yıl önce çatışmalardan kaçtıktan sonra arazilerde yaşayan Gorgaarte alt aşiretinden aileleri vurduğunu belirtti. Yaralıların ifadelerine dayanarak saldırının yeri, zamanı ve koşullarına ilişkin yaptığı açıklama -olay yerine koşanlara birden fazla saldırı da dahil olmak üzere- tanığın anlattıklarıyla örtüşüyordu.

Mayov, "Saldırının gerçekleştiği bölgede doğdum ve büyüdüm ama olay gerçekleştiğinde Mogadişu'daydım. Olanları haber alır almaz ve kurbanların Medine Hastanesi'ne doğru yola çıktıklarını öğrenince buraya koştum” dedi ve ekledi:

"Hiçbir şey dün gece gerçekleşen ayrım gözetmeyen cinayetleri haklı gösteremez. ... Kuraklıklara, sellere, çatışmalara ve şimdi de buna maruz kalıyorlar."

Mogadişu yönetimine bağlı istihbarat kaynakları geçtiğimiz gün Türkiye'nin tedarik ettiği Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarıyla gerçekleştirilen saldırıların görüntülerini kamuoyuna servis etmişti.

Bayraktar TB2'lerin bir süredir Somali'de aktif olarak kullanıldığı biliniyor.

Kaynak: Mepa News, Washington Post

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum