Xi Jinping üçüncü kez Çin devlet başkanı olarak seçildi

Xi Jinping üçüncü kez Çin devlet başkanı olarak seçildi

Xi Jinping Ulusal Halk Kongresi'nde 3'üncü kez Çin devlet başkanlığına seçildi.

Xi Jinping, Ulusal Halk Kongresi'nde Çin devlet başkanlığında üçüncü dönemine seçilen ilk lideri oldu.

T24'ün haberine göre, sık sık komünist partinin emirlerini uygulamak dışında pek bir politika üretmemekle eleştirilen Çin'in parlamentosu Ulusal Halk Kongresi, Xi'nin üçüncü kez devlet başkanı olmasını oy birliğiyle onayladı.

Xi'nin ekim ayında Çin Komünist Partisi'nin kongresinde 5 yıl daha partinin ve ordunun lideri seçilmesi, bu kararın önünü açmıştı.

Parti kongresinden bu yana Xi'nin yönetimine karşı, uyguladıkları Covid kısıtlamaları nedeniyle yaygın protestolar düzenlendi, ardından kısıtlamalar kaldırılınca salgın nedeniyle birçok kişi hayatını kaybetti.

The Guardian, Ulusal Halk Kongresi'nin 14. Dönem 1. Genel Kurulu'nun önceden Xi'yi Devlet Başkanı ve Li Qiang'ı başbakan olarak seçecek şekilde planlandığını söyledi. 

Çin Halk Cumhuriyeti, kurucu lideri Mao Zedong'un ölümünün ardından diktatöryal eğilimlerden kaçmak için 'tek adam' sisteminden daha konsensüs temelli bir yönetime yönelmişti. Devlet başkanlığı makamı zayıflatılmış, dönem sınırı olarak 10 yıl belirlenmişti. 

Xi ise ülkenin tek partisinin başına geçtikten sonra giderek yetkileri kendisinde topladı, 2018'de ise dönem limitlerini kaldırarak daha uzun süre liderliğin önünü açtı.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.