'Yabancı' savaşçılar Suriye'deki iç çatışmaya katılmıyor

'Yabancı' savaşçılar Suriye'deki iç çatışmaya katılmıyor

Suriye'de 'muhacir' olarak adlandırılan savaşçılardan oluşan gruplar, muhalifler arasında yaşanan gerginliğe taraf olmadı.

Suriye'de Tahriru'ş Şam ve Ahraru'ş Şam arasında başlayan ve dozunu artıran gerginlik çoğu yerde kendisini çatışmalara bırakmış durumda. Ancak bu çatışmalara ülkede önemli bir güç teşkil eden 'yabancı' savaşçılar katılmıyor.

İki grup arasında başlayan çatışmalar İdlib kırsalındaki birçok yerleşim bölgesine ve Türkiye sınırında yayılmıştı. Tahriru'ş Şam bu çatışmalarda birçok noktayı ele geçirdi. İki grup arasında gerginlik sürerken yabancı savaşçılar bu çatışmaların bir parçası değil.

Suriye'de Doğu Türkistan, Kafkaslar, Kuzey Afrika, Özbekistan gibi farklı bölgelerden sayısı binleri aşkın 'muhacir' olarak adlandırılan savaşçı bulunuyor. Bu cihat yanlısı savaşçılar Esed rejimi ile muhalifler arasındaki savaşta oldukça önemli bir konuma sahip. Yabancı savaşçılar Suriye'de bağımsız hareket eden gruplar kurdukları gibi, aralarında Tahriru'ş Şam bünyesinde faaliyet gösteren gruplar da oldukça fazla.

Tahriru'ş Şam'ın 'yerli' stratejisi

Ancak bu gruplar, Tahriru'ş Şam ile Ahraru'ş Şam arasındaki çatışmalarda bir taraf değil. Yabancı savaşçılardan oluşan Türkistan İslam Partisi gibi bağımsız gruplar bu çatışmaya iştirak etmediği gibi, Tahriru'ş Şam içindeki yabancı savaşçılar da çatışmalarda kullanılmıyor. Bu tutumun daha önce de grup tarafından tercih edildiği biliniyor. Tahriru'ş Şam, daha önce de Şam'ın Fethi Cephesi ve ilk olarak Nusret Cephesi; bünyelerindeki yabancı savaşçıları iç çatışmalarda kullanmaktan kaçınmıştı. Bunun nedeninin Suriyeli muhalifler ile 'yabancılar' arasında bir gerginliğin oluşmasını engellemek olduğu ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.