Yahudiler Mescid-i Aksa kapılarında neden secde ediyor?

Yahudiler Mescid-i Aksa kapılarında neden secde ediyor?

Yahudilerin Mescid-i Aksa içerisinde ve çevresinde gerçekleştirdiği dini ritüeller ne anlama geliyor?

Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i aksa içerisinde ve çevresinde gerçekleştirdiği dini ritüeller sık sık kameralara yansıyor.

Birçok Yahudinin bölgeye geldiği ve yüz üstü kapanarak dualar ettiği görüntüler sosyal medyaya da sıklıkla paylaşılıyor.

Yahudilerin secdesi

Yahudilerin yüzüstü kapanarak gerçekleştirdiği ritüel aslında bir tür secde. Yahudi inanışında secde bu şekilde gerçekleştiriliyor.

Yahudilerin Tevrat başta olmak üzere kutsal metinlerinde sıklıkla yer alan secdenin gerçekleştirilme zamanı ve biçimi konusunda birçok farklı yorum ve ihtilaf bulunuyor.

Yahudilerin kutsal metinlerinde yer alan secde uygulaması geçmiş çağlardan bu yana süregelen bir ritüel. Yahudi bilgini İbn Meymun tarafından yazılan Mişneh tevratında, Yahudi ibadeti Amudah'ın sonunda secde gerçekleştirileceği yazılı.

Geleneksel olarak Ortodoks Aşkenazi Yahudileri Roş Haşanah ve Yom Kippur bayramlarında secde ritüellerini gerçekleştiriyorlar. Yemenli Yahudiler günlük Tachanun ibadeti sırasında, Etiyopyalı Yahudiler ise Sigd bayramlarında secde gerçekleştiriyor. Günümüz Yahudilerinin büyük bir kısmının gündelik ibadetlerinde secdeye yer vermediği ve bu secdelerin daha çok özel gün ve bayramlarda gerçekleştirildiği ifade ediliyor.

Genellikle üç ana secde şekli bulunuyor. Bunların biri yüzüstü kapanmak, diğerleri ise doğrudan yüzüstü uzanmak şeklinde icra ediliyor. Yüzüstü uzanılarak yapılan secdeler en önemli secde şekli olarak gösteriliyor.

Yahudilerin bayramları olan Roş Haşanah, Hamursuz Bayramı, Yom Kippur, Sukkot, Hanukah, Shemini Atzeret ve Simchat Torah gibi bayramlarda da özellikle Yahudiler secde ritüelini gerçekleştiriyorlar.

Secdelerin özellikle Yahudilerin "kutsal tapınak" olarak kabul ettiği ve bugün Mescid-i Aksa'nın bulunduğu bölgede gerçekleştirilmesine özen gösteriliyor. Her kapıda farklı bir ihtiyaç ve istek için dua edilmesi geleneği mevcut. Bu geçmişten bugüne uzanan bir adet olduğundan ve Mescid-i Aksa'nın kapıları altında edilen secdelere önem verildiğinden bugün de özellikle bu kapıların altında secde eden Yahudi yerleşimcileri görmek mümkün.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.