Yangında çocuklarını kaybeden Uygur anne konuştu: Kapılar açık olsaydı kaçabilirdik

Yangında çocuklarını kaybeden Uygur anne konuştu: Kapılar açık olsaydı kaçabilirdik

Çin yönetiminin Doğu Türkistan genelindeki katı karantina politikası 44 Uygur Türkünün hayatını kaybetmesine neden oldu.

Fotoğraf: Yangında hayatını kaybeden çocuklardan bazıları

Ürümçi’de “sıfır kovid” bahanesiyle evleri dışardan kitlenen Uygur Türkleri çıkan yangında dışarı çıkamadı. Yangında iki çocuğunu kaybeden Uygur Türkü anne, “21. kata çıktık, çatıya çıkan acil çıkışı kırmaya çalıştık ama başaramadık. Kara dumanlar içinde iki çocuğum gece öldüler” dedi.

24 Kasım günü gece yarısı meydana gelen yangında 21 katlı bir apartmanın beş katı yandı. Yangının kaynağına tazyik ulaştırmayan itfaiye ekibi, facianın önlenmesi için çaba sarf etmedi. Çin medyası, vefat edenlerin sayısını 10 olarak basına servis etti.

Ancak yerel kaynaklar, 40’ın üzerinde can kaybının olduğu belirtti. Yangında dışarı çıkamayarak beş çocuğundan ikisini kaybeden Uygur Türkü Anne feryat etti. Aralarında çocukların da olduğu 44 Uygur Türkünün hayatını kaybettiği yangın büyük tepki topladı.

"Kapılar açık olsaydı kaçabilirdik"

Yangında iki çocuğunu kaybeden Uygur Türkü anne çocuklarını nasıl kurtarmaya çalıştığını ve çaresiz kaldığını Çin merkezli sosyal medya uygulaması Wechat’ta dinle getirdi.

Uygur Türkü Anne feryadını şu şekilde ifade etti:

"Yangın çıkış kapıları kilitliydi, bu yüzden yangın çıkış kapılarından kaçamadık. Yangın çıktığını anladığımızda tüm koridor dumanla dolmuştu. Ne merdivenlerden ne de asansörden kaçabildik. Sonra en azından yangın çıkış kapısını tekmeleyerek açabileceğimizi umarak 21. kattan çatıya çıkacağımızı düşündük. Ama kilitli olduğu için açamadık.

Hiçbir koşulda yangın çıkış kapısı asla kapatılmamalı veya kilitlenmemelidir. Yangın çıkışı her zaman açık kalmalıdır. Binamızdaki yangın hortumunda su yoktu. Yangın çıkış kapısı kilitliydi, bu yüzden mahsur kaldık.

Sonra eve geri dönmek zorunda kaldık. Çocuklarımdan üçünü kendimle birlikte yatak odasına kilitledim ama diğer iki çocuğu yol boyunca siyah dumanda kaybettim. Onlar öldüler, iki çocuğum bu kasvetli kış ortasında öldü!
İki çocuğum bu soğuk ve kasvetli kışta öldü! Çocuklarımı geri getirebilecek misiniz? Param var ama paradan çok daha önemli olan insan hayatı mahvoldu! Dumanlar ve alevler iki çocuğumu yuttu!
Yangın çıkış kapısını neden kilitlediler? Yangın çıkış kapısını neden kilitlediler? Kapılar açık olsaydı, kaçabilirdik…"

Kaynak: Kırım Haber Ajansı

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.