Yemen halkı insani krizlerle boğuşuyor

Yemen halkı insani krizlerle boğuşuyor

Yemen'deki iç savaş sonucu yaşam koşulları her geçen gün kötüleşiyor. Halk yoksulluk, açlık ve bulaşıcı hastalıklara karşı mücadele vermekte güçlük çekiyor.

Yemen'de savaşın yol açtığı üç büyük felaket olan göç, açlık ve kolera, ülkenin içinden çıkamadığı zorluğun özetini oluşturuyor.

Bir yanda Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun desteklediği Yemen birlikleri, diğer yanda İran destekli Husiler'in çarpıştığı ülkede, binlerce çocuk sefalet ve yokluk içinde can veriyor. Kalanlar ise su ve ekmeğe muhtaç bir şekilde hayatta kalmaya çalışıyor.

Petrol ve doğal gaz kaynağından yoksun olmasına karşın ülke, coğrafi konumu nedeniyle stratejik öneme sahip. 

Ülke 2015'e büyük bir siyasi krizle girdi

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin 26 Mart 2015'te, ülkede operasyon başlatması sonucu Yemen toprakları, iki ezeli düşman olan İran ve Suudi Arabistan'ın savaş alanı haline geldi. Önce İran destekli Husiler başkent Sanaa'yı ele geçirdi. Ardından, Cumhurbaşkanı Abdur Rabbu Mansur Hadi'nin, ülkenin güneyindeki liman kenti Aden'e kaçmasıyla iç savaş kaçınılmaz oldu.

50 bine yakın sivil hayatını kaybetti

3 yıllı aşan sürede, 50 bine yakın sivil hayatını kaybetti. Geride kalanlar ise savaştan kaçmanın yollarını arıyor. Son 3 ayda evlerini terk edenlerin sayısı 345 bini aştı.

Savaş nedeniyle Yemen, dünyanın en büyük açlık krizinin yaşandığı ülke haline geldi. Bugün 18 milyon Yemenli açlık çekiyor. Bu sayı, ülke nüfusunun 3'te 2'sine denk geliyor.

Diğer yandan birçok bölgede salgın hastalıklar baş gösteriyor. Yılın başından bu yana 120 bin kişiye kolera teşhisi konuldu. En az 100 kişi hayatını kaybetti. Olumsuz hava koşulları, aralıksız yağış ve su baskınları, son iki ayda salgının daha da hızla yayılmasına yol açtı.

Birleşmiş Milletler geçen ay yaptığı açıklamada, ülkenin, üçüncü büyük kolera dalgasıyla karşı karşıya olduğunu duyurmuştu.

Ülke ekonomisi kötüleşiyor

Ülkenin bir diğer kanayan yarasını ise kötüleşen ülke ekonomisi oluşturuyor. Yerel para birimi riyal, döviz karşısında değer kaybediyor.

Zorlu hayat koşullarında halk, sokaklara dökülüyor. Sokaklara dökülen halk, lastikleri ateşe veriyor, çıkan arbedeler çatışmaya dönüşüyor. Aden, Sanaa, Mukella ve daha pek çok kentin sokakları protesto gösterileriyle dünya basınına yansıyor.

Protesto gösterilerinde aradığını bulamayanlar ise, Hadramevt kentindeki öğretmenler gibi, çareyi iş bırakma eyleminde arıyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.