Yemen: İran destekli Husiler stratejik bir ilçeyi ele geçirdi

Yemen: İran destekli Husiler stratejik bir ilçeyi ele geçirdi

Yemen'de devam eden iç savaşta Marib Cephesi'nde stratejik Abdiya ilçesinin bu sabah itibariyle tamamen Husilerin eline geçtiği açıklandı.

Yemen'de sürmekte olan savaşta son dönemde kilit konumda olan Marib şehrindeki çatışmalarda İran destekli Husilerin kentin güneyindeki Abdiya ilçesini tamamen ele geçirdiği bildirildi.

Marib'i kontrol altına almaya çalışan Husiler için hedeflerine ulaşmada Abdiya bölgesi kritik önemde bulunuyordu.

Stratejik açıdan önemli Marib kenti Mansur Hadi hükümeti güçlerinin elinde bulunuyor.

22 Şubat 2021'de Husiler Marib'i almaya yönelik bir saldırı başlatmışlar ve Mart ayında Marib'in kuzey yolunu kesmişlerdi.

Marib'in güney yolunun da geçtiğimiz günlerde Husilerce ele geçirilmesiyle bölgenin İran destekli güçlerin kontrolüne geçebileceği tahmin ediliyor.

Yemen'de son durum:

yemeneylulkck-001.jpg

Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın

Abdiya'nın 1 ayı aşkındır süren yaşanan çatışmaların ardından Husilerin eline geçtiği ve devam etmekte olan yoğun çatışmalar nedeniyle ağır hasar gördüğü bildiriliyor.

Abdiya'nın düşmesinin ardından İran destekli Husi güçlerinin Marib'in batısındaki Servah ilçesine sevk edilmeye başlandığı, güçlerin sıradaki hedefinin Servah olduğu belirtiliyor.

Marib'in 30 km uzağındaki Cuba ilçesinde de çatışmalar devam ediyor. Cuba'nın da Husiler tarafından önümüzdeki günlerde tamamen ele geçirilmesinin muhtemel olduğu bildiriliyor.

Yemen'de kilitlenen savaştaki dengelerin, petrol zengini ve ülke içi ulaşım açısından stratejik konumda olan Marib şehrinin el değiştirmesi durumunda Husilerin lehine değişeceği tahmin ediliyor.

2014'ten bu yana devam etmekte olan Yemen iç savaşında 120 bin ila 230 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.