Yemen'de Bab'ül Menbeb boğazı için büyük savaş hazırlığı

Yemen'de Bab'ül Menbeb boğazı için büyük savaş hazırlığı

Suudi Arabistan destekli Aden hükümeti, Husiler'i Kızıldeniz sahillerinden çıkarmak için bölgeye takviye kuvvetlerini yönlendirdi.

Askeri yetkililerin bildirdiğine göre Yemen hükümet güçleri, İran destekli Husileri, uluslararası deniz ticareti için önemli bir rota olan Babü'l-Mendeb boğazının yer aldığı Kızıldeniz kıyısından çıkartmak için operasyon düzenlemeye hazırlanıyor. Ülkenin Kızıldeniz sahilinin büyük kısmını İran destekli Husiler ve müttefikleri devrik başkan Ali Abdullah Salih'e bağlı güçler kontrol ediyor.

 

Yemen'de son durumu gösteren bir harita:


[Kırmızı: İran desteki Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih'a bağlı güçler, Yeşil: Batı ve Suudi Arabistan destekli Aden hükümeti, Sarı: Arap Yarımadası El Kaidesi]

Yemen açıklarında geçtiğimiz aylarda ABD ve BAE savaş gemilerinin Husilerin attığı füzelerle hedef alınması sonucu oldukça gergin günler yaşanmıştı. Şimdi ise hükümet ülkenin batı sahilini ele geçirerek bölgede seyrüseferi güvenli hale getirmeyi amaçlıyor. Bunun için bölgeye çok sayıda takviye asker, tank, zırhlı araç ve Katyuşa füze rampaları gönderildi.

 

Bildirilene göre saldırı, Zubab'dan 90 kilometre kuzeyde yer alan Huha'ya kadar uzanan sahil şeridini ele geçirmeyi amaçlayacak. Söz konusu operasyon için Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona bağlı askerler de bölgeye gönderildi.

 

Hükümet güçleri 2015 yılının Ekim ayında Zubab'ı ele geçirse de Husiler şehri bu yılın Şubat ayında geri almıştı. Söz konusu saldırının, Husilerin elindeki tüm stratejik bölgeleri ele geçirerek savaşı bitirmeye yönelik bir hamle olduğu ifade ediliyor. Başlaması beklenen operasyonun arefesinde Suudi koalisyonu, Husilerin elindeki bölgelere yönelik hava saldırılarını sıklaştırdı.

 

Suudi koalisyonunun Yemen'e müdahil olduğu 2015 yılının Mart ayından bu yana, ülkede süren savaşta 7 binden fazla insan hayatını kaybetti, 37 binden fazlası ise yaralandı.

 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.