Yemen'de geçici hükümete 'BAE destekli' darbe girişimi

Yemen'de geçici hükümete 'BAE destekli' darbe girişimi

Çatışmalarda en az 15 kişi yaşamını yitirdi, 100’ü aşkın kişi de yaralandı.

Yemen'de, Aden hükümetinin Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur El Hadi'ye bağlı güçlerle savaşan ayrılıkçılar yoğun çatışmalar sonrası ülkenin güneyindeki Aden kentinde hükümet binalarını ele geçirdi.

 

Çatışmalarda en az 15 kişi yaşamını yitirdi, 100’ü aşkın kişi de yaralandı.

Pazar günü, hükümeti protesto eden ayrılıkçı Siyasi Geçiş Konseyi milislerine hükümet güçlerinin ateş açması üzerine çatışma başladı.


Başbakan Ahmet Ubeyd Bin Dagher ise, bu çatışmanın ülkenin birliğine karşı bir darbe girişimi olduğunu duyurarak Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere Körfez komşularından yardım istedi.


Halen Suudi Arabistan'da bulunan Yemen Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur El Hadi ateşkes çağrısı yaptı ve birliklerine kışlalarına çekilmeleri emri verdi.

İsyancı Şii Husilerin 2014'te başkent Sana'yı ele geçirmelerinin ardından Yemen hükümeti geçici olarak Aden'e taşınmıştı.

İran tarafından desteklendikleri iddia edilen Husiler, başkent Sana'nın yanı sıra Yemen'in kuzeyini ve batısını da konrol ediyor.


Ayrılıkçılar hükümeti Husilere karşı destekleseler de, ülkede son haftalarda gerginlik artmıştı. Hükümeti yolsuzluk ve ayrımcılık yapmakla suçlayan ayrılıkçılar, Devlet Başkanı El Hadi'den, Başbakanı Dağr ve hükümetini görevden almasını istemişlerdi. Ayrılıkçıların BAE tarafından desteklendiği düşünülüyor.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.