Yemen'de imamlar hedefte: Suikastlerin arkasında kim var?

Yemen'de imamlar hedefte: Suikastlerin arkasında kim var?

Yemen'de cami imamları, son zamanlarda artan suikastler sonucu hayatlarını kaybediyor.

Yemen'de cami imamlarını hedef alan suikast saldırıları hız kesmeden devam ediyor. Sivillerin ana hedef olduğu savaş sürerken, çevrelerinde büyük bir etkiye sahip olan bu cami imamlarının suikastlere kurban gitmesi halk nezdinde endişeleri daha da artırıyor.

Suikastler dikkat çekiyor

İran destekli Husilerin ülkenin büyük bir bölümünü ele geçirmesi sonrası Suudi Arabistan Yemen’e askeri müdahalede bulunmuş, bu tarihten itibaren yoğunlukla devam eden çatışmalar ülkedeki siviller için adeta bir felakete dönüşmüştü. Ülkede IŞİD de kısıtlı etkinlik gösterirken, Yemen’in doğu kesiminde de El Kaide bir çok bölgeyi ele geçirmişti. Bu esnada ABD'nin bölgede El Kaide'ye karşı saldırıları devam etmiş ve bu saldırılarda da siviller hedef alınmıştı. Ülkede bu kaos ortamı hakimken bu kez imamlara yönelik suikastler dikkat çekmeye başladı.

"Birleşik Arap Emirlikleri parmağı var"

Yerel kaynaklara göre söz konusu suikastler ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin ülkede etkinliğini artırması arasında bir bağlantı bulunuyor. Bilindiği gibi Birleşik Arap Emirlikleri ABD ile birlikte bölgede özellikle 'Arap Yarımadası el Kaidesi'ne yönelik geniş çaplı saldırılar gerçekleştiriyor. Bölgede Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait cezaevlerinin bulunduğu ve bu cezaevlerinde El Kaide üyesi oldukları iddiasıyla tutuklu bulunan kişilere işkence ve kötü muamelede bulunduğu birçok defa gündeme gelmişti.


Cami imamlarına yönelik suikastlerin nedeninin de bu kişilerin bölgede ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve İran etkinliğine karşı halk için bir alternatif yol ifade etmesi olduğu düşünülüyor. Suikaste uğrayan imamların Selefi düşüncede oldukları belirtiliyor.

Aden şehri imamlar için güvenli değil

Yemen’de imamlara yönelik suikast saldırılarının basına yansıyan bazıları şu şekilde:


Aden’de yer alan Es Sahabe Camii imamı Fahd Muhammed Kasım el Yunusi, 18 Ekim’de şafak vakti suikastle öldürüldü. Bundan yaklaşık bir hafta önce de Selefi bir imam yine Aden’de suikaste uğrayarak hayatını kaybetmişti.



Fahd Muhammed Kasım el Yunusi


22 Temmuz’da Aden Er Rahman Camii imamı Abdurrahman ez Zuhri, sabah namazı ardından suikaste uğrayadı ve yaşamını yitirdi.


22 Ekim’de Aden Er Rahman Camii imamı Muhammed Ali Naşiri’nin arabasının altına yerleştirilen bomba patlamadan önce etkisiz hale getirildi.


Aden Saad bin Ebi Vakkas Camii imam vekili Adil eş Şihri, 28 Ekim günü sabah namazına giderken vurularak öldürüldü.



Adil eş Şihri


Yine Aden’de, 29 Ekim tarihinde El Osmani Camii imamı Ebu’l Haris suikast sonucu yaşamını yitirdi.


El Kaide liderlerinden Ebu’l Bera el İbbî, 1 Kasım’daki açıklamasında suikastler için Birleşik Arap Emirlikleri’ne yakınlığıyla bilinen eski bakan Hani bin Breyk’i suçlarken, imamlara “öldürülmeyi beklemeyin, cihada katılın” çağrısında bulundu.


18 Kasım’da Yemen’in güneydoğusundaki Mehra eyaletinin Gayda şehrinde, eski bir imam olan Mustafa Abdullah et Tayyib suikast sonucu hayatını kaybetti. İmamın, bölgeye Birleşik Arap Emirlikleri özel kuvvetlerinin intikalinden bir hafta sonra öldürülmesi dikkat çekti.


Aden Abdurrahman bin Avf Camii imamı Şeyh Feyz Fuad evinin önünde 12 Aralık’ta suikaste uğradı ve hayatını kaybetti.



Şeyh Feyz Fuad (ortada)


18 Ocak tarihinde Aden El Adil Camii imamı Eymen Beyemin, susturuculu silahlarla saldırıya uğradı ve öldürüldü.



Eymen Beyemin


Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.