Yemen'de koronavirüs benzeri ölümler 5 kat arttı

Yemen'de koronavirüs benzeri ölümler 5 kat arttı

İç savaşla boğuşan Yemen'in liman kenti Aden'de Covid-19 semptomlarına benzer nedenlerle ölenlerin sayısı en az 5 kat arttı.

Sivil toplum kuruluşları ve hastane kaynakları, yeni tip koronavirüsün ilk kez yaklaşık bir ay önce görüldüğü Yemen'de Covid-19 benzeri vakalar nedeniyle yaşanan ölümlerin artışına dikkat çekti.

İnsani yardım kuruluşu Save the Children, perşembe günü yaptığı duyuruda, Aden'de 7 Mayıs'tan bu yana günde ortalama 50 ölümün kayıtlara geçtiğini aktardı. Uluslararası yardım kuruluşu, normal zamanlarda görülen ölüm ortalamasının ise günde 10 olduğunu hatırlatarak görülen rakamın normalin 5 katından fazla olduğunu duyurdu.

Save the Children Çocuk Programları Direktörü Mohammed Alshamaa, "Sahadaki ekiplerimiz nefes almada zorluk yaşayan, hatta ayakta duramayan insanların hastanelerden nasıl gönderildiğine tanıklık ediyor." dedi.

Nüfus Dairesi Başkanı Sanad Jamil ise "Sadece son 24 saat içinde Aden'de çeşitli salgın ve yüksek ateş nedeniyle 86'dan fazla ölüm bildirildi" açıklamasında bulundu.

Bir devlet hastanesinde çalışan doktor Saddam el-Haidari'ye göre 550 bin nüfuslu kentte kayıtlı toplam ölüm sayısı yedi kat artış gösterdi.

Yemen hükümeti, pandeminin başından beri 18 can kaybı ve 122 Covid-19 vakası bildirdi.

"Aden'de bir felaketin eşiğinde bulunuyoruz"

Aden'de yeni tip koronavirüs testi sadece merkezi bir devlet laboratuvarında yapılıyor ve test kiti tedariğinde sıkıntı yaşanıyor.

El Cumhuriye Devlet Hastanesi'ndeki doktor Yasser Bamallem'e göre test sıkıntısı nedeniyle birçok şüpheli vakaya tanı konulamıyor.

Bamallem, "Koronavirüsün yayılmasıyla ölüm oranı arttı. Zaten sivrisinek ısırığı ile bulaşan hastalıklara karşı savaşıyorduk, ancak ölüm oranı bugünlere oranla çok daha azdı. Aden'de bir felaketin eşiğinde bulunuyoruz." dedi.

Yemen hükümeti ve Husiler, 9 Nisan'da ateşkes kararı almış ancak daha sonra iki taraf da birbirlerini ateşkesi delmekle suçlamıştı.

Hükümet yanlısı askerler ve ayrılıkçı Husiler arasındaki, Aden'e yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki çatışmalarda, mayıs ayının başından bu yana 20'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Bileşmiş Milletler'e göre, nüfusun üçte ikisinin hayatta kalmak için yardıma muhtaç olduğu Yemen'de çatışmaların 2014'te patlak vermesinden sonra sağlık sistemi çöktü.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.