Yeni ABD Savunma Bakanı Patrick Shanahan kimdir?

Yeni ABD Savunma Bakanı Patrick Shanahan kimdir?

ABD Başkanı Donald Trump, Savunma Bakanı James Mattis'in istifa etmesi üzerine, Savunma Bakan Yardımcısı Patrick Shanahan'ı atadı. ABD Savunma Bakanı Shanahan kimdir?

1962'de Washington eyaletinde doğan Shanahan, Massachusetts Institute of Technology'de makine mühendisliği ve işletme okuduktan sonra 1986'da Boeing'e katıldı.

Shanahan, Temmuz 2017'de Trump tarafından Savunma Bakanlığı'nda görevlendirilmeden önce havacılık devi Boeing'de kıdemli başkan yardımcısı pozisyonunda çalışıyordu. Savunma Bakan Yardımcılığı görevine atanırken, bazı senatörlerce Boeing ile ilişkisinin görevini nasıl etkileyeceği konusunda sorgulanmıştı.

Göreve başladıktan sonra Trump'ın açıkladığı, ordunun altıncı kolu olacağı duyurulan "Uzay Gücü"nü destekleyenler arasında yer aldı.

Amerikan Washington Post gazetesine göre James Mattis'in aksine Shanahan'ın siyaset ve savunma alanlarında tecrübesi yok. Uluslararası ilişkiler alanında ise çok az tecrübesi var.

Amerikan New York Times gazetesine göre Boeing 2007'de tüm geleceğini yolcu taşımacılığında bir devrim yaratması beklenen 787 Dreamliner tipi yeni uçağa bağlamışken uçağın çalışmaları sürekli gecikmiş ve maliyet beklenenin üzerine çıkmıştı. Shanahan, projenin hayata geçmesi için şirket içinde başka bir pozisyondan 787 Dreamliner operasyonuna getirilerek projenin bitmesini sağlamıştı.

Shanahan, Savunma Bakan Yardımcılığı'na atandıktan sonra bakanlığın iç işleyişiyle daha çok ilgilenirken Bakan Mattis kamunun gözü önünde operasyonlara ve jeopolitiğe odaklandı. Fakat Vietnam Savaşı'nda yer almış bronz madalyalı asker bir babanın oğlu olarak, Trump'ın "Uzay Gücü" talebini yerine getirebilecek politikalar yaratma konusunda öncü bir rol aldı ve Pentagon'un bütçesini nasıl kullandığı konusunda bakanlık içinde sert tartışmalara girdi.

Mattis gibi Shanahan da "ABD'nin uluslararası ittifaklarını koruması ve genişletmesi" taraftarı. Bu konu Mattis ile Trump arasında yaşanan son gerilimin de temelini oluşturuyordu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.