Yeni mailler sızdırıldı: Suudi Arabistan Katar'ı işgal edecekti

Yeni mailler sızdırıldı: Suudi Arabistan Katar'ı işgal edecekti

Yeni sızdırılan mailler, Suudi Arabistan'ın birkaç ay önce Katar'a askeri harekat düzenlemeye hazırlandığını ortaya çıkardı.

Mayıs 2017 tarihli yeni sızdırılan maillerde, Suudi Arabistan'ın, komşusu Katar'a askeri harekat hazırlığında olduğu ortaya çıktı.

Birleşik Arap Emirlikleri Washington Büyükelçisi Yusuf el Uteybe ve ABD'li diplomat Elliott Abrams tarafından Mayıs ayında gönderilen ve daha sonra internete sızdırılan mailler Suudi Arabistan'ın o dönemde Katar'ı işgale hazırlandığını gösterdi. BAE'li diplomat böyle bir girişimin 'herkesin problemini çözeceğini' ifade etti.

Maillerde BAE elçisi ile karşılıklı yazışan Elliott Abrams, George Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak görev yapmıştı.

Middle East Monitor'de yer alan habere göre, BAE'nin ABD Büyükelçisi Uteybe, Suudi Arabistan'ın eski kralı Abdullah bin Abdulaziz'in Ocak 2015'teki ölümünden birkaç ay önce 'Katar'da birşeyler yapmaya oldukça yaklaştığını' söyledi.

'Yabancılar karışmaz'

Maillerin ortaya çıkması nedeniyle şaşırdığını söyleyen ABD'li diplomat Abrams, "Bundan haberim yoktu, şaşırtıcı" dedi.

Sızdırılan maillerde Abrams, Katar'a askeri müdahaleyle ilgili olarak "Ne kadar zor olabilir ki?" sorusunu yönelttiği görülüyor. ABD'li diplomat ülkede bulunan yabancı işçileri kast ederek şöyle devam ediyor: "Yabancılar karışmaz... Hindistanlılara zam sözü verin, polislere zam sözü verin. Bundan sonra kim ölümüne savaşır ki?"

BAE elçisi ise bu maili, "Sonuç bu. Kolay halledilebilirdi" şekinde yanıtlıyor.

Katar'ı paylaşma planı

ABD'li diplomat Abrams eski Başkan Obama'nın Katar'a saldırı planını destekleyemeceğini ifade ettikten sonra ABD'nin mevcut Başkanı Donald Trump'ı işaret ederek "Ancak yeni adam..." diye sözlerini sürdürüyor.

Ayrıca sızdırılan maillerde, Abrams'ın Katar'ı kontrol etmesi için Ürdün'ü önerdiği görülüyor. 

"Haşimilerin [Ürdün] Katar'ı kontrol etmesi gerekiyor. Bu, hem onların mali sıkınıtılarını çözer hem de Katar'ın aşırılara destek olmasını engeller"

Ambargo uygulanıyor

5 Haziran'da Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn 'Terörist gruplara destek verdiği gerekçesiyle' Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklamıştı. Katar'a karşı ambargo başlatan dört ülke ayrıca 13 maddelik bir talep listesi hazırlamıştı.

Katar yönetimi ise suçlamarı reddetti.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.