Yeni siber saldırı dalgası: Devletler ve uluslararası şirketler hedef oldu

Yeni siber saldırı dalgası: Devletler ve uluslararası şirketler hedef oldu

Yeni siber saldırı dalgası birçok firmanın internet sitesini hedef aldı.

Moskova merkezli siber güvenlik şirketi Grup IB hackerların Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA tarafından geliştirilen bir kodu yüklediğini belirtti. Bu WannaCry fidye yazılım saldırısı Mayıs ayında da gerçekleşmişti.

Salı günkü siber saldırının kurbanlarından biri olan Ukrayna medya şirketi, bilgisayarlarının kilitlendiğini ve yeniden ulaşım için 300 dolar talep edildiğini belirtti.

Mesajda, “Eğer bu metni görüyorsanız dosyalarınız artık ulaşılabilir değil çünkü şifrelendiler. Belki dosyalarınıza ulaşmanın yolunu bulmak için yoğunsunuz fakat vaktinizi boşa harcamayın. Kimse dosyalarınıza bizim şifre çözücümüz olmadan ulaşamaz” yazılıyor.

Aynı mesaj, Rotterdam’daki Maersk ofislerinde de ortaya çıktı. Şirketin sözcülerinden biri oluşan arızanın siber saldırı nedeniyle olduğunu belirtti.

Rus metal üreticisi Evraz, Fransız yapı malzemeleri üreten Saint Gobain ve aynı virüsten etkilendiği tam belli olmasa da dünyanın en büyük reklam ajansı WWP siber saldırıya maruz kaldı.

Gıda şirketi Mondelez de farklı bölgelerdeki çalışanlarının teknik problemlerden etkilendiğini belirtti.

Siber güvenlik şirketleri saldırıların etkisini anlamaya çalışıyor.

Araştırmacıların teşhis ettiği Petya adlı yazılım, bilgisayarları çalışmaz hale getiren ve yeniden ulaşımı sağlamak için fidye isteyen kötü bir yazılım. F-Güvenlik Şefi Araştırma Yetkilisi Mikko Hypponen, “Yine WannaCry gibi” diyor.

Hypponen, NSA’nın hackleme aracının kullanıldığı görüşünde ve yakın zamanda Amerika’da da böyle bir durum bekliyor.

Hypponen, “Kimse Petya’yı durduramıyor şimdi, bu Amerika’yı da kötü vurabilir” dedi.

Ukrayna Başbakanı Volodymyr Groysman, saldırıları “benzeri görülmemiş” olarak niteledi.

Rusya’da dünyanın en büyük petrol üreticilerinden Rosneft, üretimin etkilenmediğini belirtti. Şirketin internet sayfası iki saatliğine kapandı.

Twitter’dan yapılan açıklamada, siber saldırının önemli sonuçları olabileceği ancak üretimin durmadığı vurgulandı.

Kiev’deki Boryspil Havalanı da saldırıdan etkilenenlerden. Yetkililer bazı uçuşlarda ertelemelerin olabileceğini belirtti.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Pavlo Rozenko da devletin bilgisayar ağı bağlantısının koptuğunu belirtti.

Ukrayna merkez bankası da bazı bankaların ve şirketlerin siber saldırıdan etkilendiğini ve bazı operasyonların zarar gördüğünü belirti.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.