Yeni Zelanda parlamentosu: Çin Doğu Türkistan'da insan haklarını ihlal etti

Yeni Zelanda parlamentosu: Çin Doğu Türkistan'da insan haklarını ihlal etti

Yeni Zelanda parlamentosu, Çin’in Doğu Türkistan’da işlediği insan hakları ihlallerini içeren bir kararı kabul etti.

Doğu Türkistan’da Çin’in sistematik baskı ve asimilasyon politikalarına yönelik dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor. Yaşanan insan hakları ihlallerine dair bir karar da Yeni Zelanda Parlamentosu’ndan geldi. Çin’in ağır insan hakları ihlalleri işlediğine dair ciddi endişe duyulduğu ifade edilen önerge, dün oybirliğiyle kabul edildi. Öte yandan, Yeni Zelanda hükumetinin, kararda “soykırım” kelimesinin geçmemesi için önergeye müdahale ettiği belirtildi.

Ülkede, Doğu Türkistan’a dair önerge teklifi, liberal parti ACT tarafından ortaya atıldı. Partinin Genel Başkan Yardımcısı Brooke van Velden, parlamentoda önergeyi savunurken; Başbakan Jacinda Ardern liderliğindeki iktidardaki İşçi Partisi’nin onayını almak için “soykırım” yerine “ağır insan hakları ihlalleri” ifadesini kullandıklarını vurguladı.

Şu ana kadar, ABD, Kanada ve Hollanda, parlamento kararıyla Çin’in Doğu Türkistan’da işlediği soykırımı tanıma kararı aldı.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.