Yeni Zelanda Solomon Adaları'na daha fazla asker yerleştirecek

Yeni Zelanda Solomon Adaları'na daha fazla asker yerleştirecek

Yeni Zelanda, Solomon Adaları'na savunma kuvvetleri birimlerinin yerleştirilmesinin Mayıs 2023 tarihine kadar uzatılacağını açıkladı.

Yeni Zelanda, Çin'in Güney Pasifik'te genişleyen varlığına ilişkin endişeler sebebiyle Solomon Adaları'na savunma kuvvetleri birimlerinin yerleştirilmesinin Mayıs 2023 tarihine kadar uzatılacağını açıkladı.

Yeni Zelanda, Solomon Adaları'nın başkenti Honiara'da hükümet karşıtı protestoların ardından iktidarın talebi üzerine adalara asker sevk etmişti. 

Dışişleri Bakanı Nanaia Mahuta yaptığı açıklamada, "Ortaklığımız yalnızca güvenlik işbirliğini esas almıyor, aynı zamanda ekonomik zorlukları, iklim değişikliğini ve bölgede karşı karşıya geldiğimiz gelişmeleri de önemseyerek barışı teşvik ediyor." diye konuştu

Mahuta ve Solomon Adaları Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Jeremiah Manele ile yaptığı görüşmede, Çin ile adalar arasında imzalanan güvenlik anlaşması üzerine endişelerini dile getirdi.

ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda anlaşmaya tepki göstermiş, Solomon Adaları Başbakanı Manasseh Damukana Sogavare ise 'bölgesel güvenliğin baltalanmayacağı' sözünü vermişti.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.