Yermük Kampı'nda kalan tek doktor yaşadıklarını anlattı

Yermük Kampı'nda kalan tek doktor yaşadıklarını anlattı

IŞİD ve rejim güçlerinin muhasara altına aldığı bölgede gıda ve tıbbi malzeme kıtlığı en üst seviyeye çıktı.

Suriye’de halk ayaklanmasının başlamasından sonra, rejim tüm gücüyle bu ayaklanmayı bastırmaya çalıştı. Bu konuda rejimin kullandığı başlıca yöntemi ise, Rusya ve İran’dan yardım alarak askeri güçle muhasaralar oluşturmaktı. Muhasara altında kalan bölgelerden birisi de Şam'daki Yermük Kampı.

2013 senesinde rejim Şam’ın güney bölgelerini tamamıyla kuşatma altına aldı. Bu bölgeler arasında sivillerin en çok can kaybı yaşadığı bölge Yermük Kampı oldu.

Öyle ki, açlık ve tedavi edilebilir hastalıklardan dolayı 200 kişi can verdi.

İba Ajansı'nın aktardığına göre bölgede tekrar güç kazanan IŞİD'in askeri ağırlığını Yermuk Kampı'na yönelterek rejim muhasarasına paralel olarak yeni bir muhasara oluşturması, bölge sorunlarını çekilemez bir hale getirdi.

İlaç sıkıntısı

Sağlık merkezi müdürü ve kuşatma altındaki kamp bölgesindeki tek doktor Riyad İdris; imkanların gerçekten çok kısıtlı olduğunu, ilaçların çok az olduğunu, olanların da kullanma tarihlerinin geçtiğini, yaralıların sadece hayatta kalabilmesi için doktorun tüm çabasını ortaya koyduğunu aktardı.

Konuyla ilgili olarak İdris şunları söyledi: “Şu anda 5 yaralı bulunmakta ve bizde bulunmayan tıbbi uygulamalara ihtiyaçları olduğu halde onlar için hiçbir şey yapamıyorum. Yine tıbbi gereksinimlerde büyük eksikliklerin sıkıntısını yaşamaktayız. Bunlardan en önemli olanları ise, serum, kan torbaları, direnç ilaçları ve genel tıbbi malzemelerdir. Burası tıbbi kuruluşların rollerinin tamamıyla yok olduğu ve kampta bulunan halkımızın sıkıntılarını hafifletmek için hiçbir katkının bulunmadığı bir ortamdır. Şöyle ki, bölgeye Keferya ve Fua takasları yolunun dışında hiçbir yardım girmemiştir. Elde bulunan oranlar ise, karne ile dağıtılmasına rağmen çok kısa bir süreliğine yeterli olabilir.”

Kişi başına günlük 200 gr tahıl

İçmeye elverişli su bulunmayan Yermük Kampı'nda ve birkaç seneden beri herkes kuyu suyu içiyor. Elektrik tamamıyla kesik, halk günde iki saatliğine jeneratör çalıştırmak için eritilmiş plastik kullanmakta. Günlük olarak bir kişiye düşen gıda, 200 gram tahıl. Kuşatmanın sürmesiyle oranlarda düşüyor. Şeker ise tamamıyla kesilmiş durumda.

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.