"Yoksul ülkeler zengin devletler yüzünden aşıya ulaşamıyor"

"Yoksul ülkeler zengin devletler yüzünden aşıya ulaşamıyor"

Dünya Sağlık Örgütü, yoksul ülkelerin zengin devletler yüzünden aşıya ulaşamadığını ifade etti.

Tuba Altunkaya | Euronews

Düşük ve orta gelirli ülkelerin koronavirüs aşısını henüz tedarik edemediğini hatırlatan Dünya Sağlık Örgütünden (DSÖ), aşı adaletsizliği hususunda uyarı geldi. Zengin ülkelere çağrıda bulunan DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, bu ülkelerin aşı alımı için daha fazla anlaşma yapmamasını istedi.

Ghebreyesus, "Hiçbir ülkenin ayrıcalığı yoktur. Bazı ülkeler henüz aşıya ulaşamamışken diğerleri kendi vatandaşlarının tamamını aşılamak için sırayı bozmamalı" ifadelerini kullandı.

DSÖ bünyesindeki Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı'na (COVAX) dahil zengin ve orta gelirli ülkelerin, aşı firmalarıyla ilave ikili anlaşmalar yapmasına tepki gösteren Ghebreyesus, "Bu, potansiyel olarak herkes için aşı fiyatını artırıyor ve en yoksul ve en marjinal ülkelerdeki yüksek riskli kişilerin aşı alamadığı anlamına geliyor." uyarısında bulundu.

Ghebreyesus, bazı şirket ve ülkelerin aşıların tüm tedarik ve teslimat sistemini engelleyen kritik verileri DSÖ'ye sunmadığını vurgulayarak, "Aşı milliyetçiliği hepimizi incitiyor ve kendi kendimizi mahvediyor." dedi.

DSÖ'den yapılan çağrıda, fazladan sipariş edilen aşıların COVAX'a aktarılması talep edildi. Geçen hafta COVAX programı kapsamında, aşıya ulaşmada dış yardıma ihtiyacı olan 92 ülke için gerekli olan 7 milyar dolardan 6 milyon doların toplandığı açıklanmıştı.

DSÖ ayrıca üretici firmalardan dağıtımla ilgili tüm verileri güncel olarak kurumla paylaşmasını istedi.

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.