Yüzbinlerce milisi finanse eden İran'ın öteki yüzü

Yüzbinlerce milisi finanse eden İran'ın öteki yüzü

"Onların ne hayalleri var, ne de geleceğe yönelik bir umutları..."

Resmi rakamlara göre İran halkının yüzde 35'i yoksulluk sınırının altında hayat mücadelesine devam ediyor.

Yemen, Suriye, Irak gibi ülkelerde sayısı yüzbinlere ulaşan milisleri finanse eden İran devleti, bölgesel büyük bir güç olma ve 'emperyal' hedeflerini hayata geçirmeye çalışırken, kendi ülkesinde ciddi bir yoksulluk problemi ile karşı karşıya. 

Yoksulluk oranı sınır illerde ve Sünni Müslümanların yaşadığı bölgelerde çok daha yüksek.

Sünnilerin yoğun yaşadığı Sistan ve Beluçistan Eyaletinin merkezi Zahedan şehrine on dakika mesafede ikamet eden 250 bin civarındaki İranlının yüzyıl öncesinden kalma koşullarda yaşadığı ifade ediliyor.

Behişti Tıp Bilimleri Üniversitesi öğretim üyesi ve gıda ve beslenme uzmanı Mensur Rezayi, görev yapmakta olduğu üniversitede 16 Ekim 2016 günü yaptığı söyleşide yeterli kalori almasına rağmen yaklaşık 50 Milyon İranlının kötü beslendiğini açıklamıştı.

Çalışma imkânı bulamayan kırsal nüfus açlık sorunuyla baş edebilmenin tek çaresi olarak göç etmektedir. Bu da köylerin boşalmasına ve şehirlerin kenarlarındaki varoşlara sığınmalarına sebep olmaktadır. 

Mehr Ajansı tarafından servis edilen fotoğraflar ülkenin Güneyindeki Hürmüzgan İlinin Hamur İlçesinin çevresinde çadırlarda yaşayan İranlı çocukların hikayesi.

"Buradaki çocuklar çocukluğunu yaşayamıyor ve sağlık ve eğitim imkanlarından hiçbir şekilde nasibini alamıyorlar. onların ne hayalleri var, ne de geleceğe yönelik bir umutları..."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.