Zebihullah Mücahid kimdir?

Zebihullah Mücahid kimdir?

Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid kimdir?

Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid, özellikle hareketin başkent Kabil'i kontrol altına almasının ardından kamuoyunun gündemine oturmuş olan bir isim.

Doğumu ve eğitimi

Mücahid, 1978 yılında Afganistan'ın doğusundaki Paktiya ilinde Peştun bir ailede doğdu.

İlk eğitimini bölgedeki bir okulda ve ardından yerel bir medresede aldı.

Bu eğitim sonrasında, dini eğitimine devam etmek üzere bölgeyi gezdi. Celalabad ile Host şehirlerindeki ve Pakistan içerisindeki Diyobend medreselerinde ileri eğitimine devam etti.

Üst düzey eğitimini ise, bölgenin en önde gelen eğitim kurumu olan ve birçok Taliban yöneticisinin de mezun olduğu Daru'l Ulum Hakkaniye'de aldı. Burada özellikle İslam fıkhı alanında uzmanlaşırken, fıkıh konusunda birçok makalesi yayınladı.

Savaşa katılması ve Taliban içindeki faaliyetleri

Mücahid, ülkede devam eden savaşa ise eğitim gördüğü 15-16 yaşlarında, Komünist yönetime ve birbiri arasında çatışan silahlı grupların oluşturduğu kaos ortamına karşı savaşa dahil oldu.

Bu yıllarda Sovyetler Birliği ülkeden çekilmiş, ancak Komünist yönetim ve silahlı grupları tam olarak yıkılmamıştı. Buna ek olarak Sovyetlere karşı savaşan gruplar arası iç savaş sürüyordu. Mücahid Taliban saflarında savaşa dahil oldu. Bu dönemde Ahmed Şah Mesud'a bağlı gruplarca yakalanarak 6 ay esir olarak tutuldu.

Bu yılların ardından Taliban'ın kurduğu bir dergide Dari (Farsça) yazılar kaleme aldı. Aynı zamanda Paktiya'da medresede eğitim hayatını sürdürürken, Taliban'a bağlı bir radyoda 1999 yılına kadar Peştuca ve Dari dillerinde yayınlar yaptı.

Taliban Sözcülüğü görevi

Mücahid, Taliban'ın bir önceki sözcüsü Muhammed Hanif'in 2007 yılında ABD ve Kabil yönetimi güçlerince yakalanmasının ardından, hareketin sözcülüğü görevine getirildi.

Taliban Sözcüsü olarak, birçok saldırının, sahadaki son gelişmelerin ve Taliban'ın resmi açıklamalarının gerek Afganistan içerisinde, gerekse dünyada yayılması için faaliyet gösterdi.

Zebihullah Mücahid, Taliban içerisinde kimliği en çok gizlenen isimler arasındaydı. Zira Mücahid'in güvenliğinin sürekli bir tehdit altında olduğu ifade ediliyor ve ABD tarafından özellikle aranıyordu. Bunun sebebi, Mücahid'in Taliban'ın birçok üst düzey ismiyle, görevinden dolayı bağlantı halinde olmasıydı.

Önceki sözcüler, bağlantıları sebebiyle sıkı bir şekilde aranmış, yakalandıktan sonra ciddi işkenceler görmüş ve diğer Taliban liderlerine dair bilgilerin elde edilmesi için zorlanmışlardı.

Mücahid, uzun bir süre kendisini gizlemeyi başararak, başkent Kabil'de dahil olmak üzere birçok ilde faaliyetlerine devam etti.

15 yılı aşkın süredir Taliban sözcüsü olan Mücahid, yüzünü ilk kez Taliban Kabil'i ele geçirdikten sonra gösterdi. Taliban'ın açıkladığı Afganistan İslam Emirliği kabinesinde kendisine "Enformasyon ve Kültür Bakanı Yardımcılığı" görevi verildi.

2001 yılında evlenen Mücahid, ikisi erkek, ikisi kız dört çocuk babası. Mücahid halen Taliban Sözcülüğü ve Bakan Yardımcılığı görevlerini sürdürüyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum