Zelenskiy: Gerçeklerle yüzleşip Putin ile görüşmeliyiz

Zelenskiy: Gerçeklerle yüzleşip Putin ile görüşmeliyiz

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya işgalindeki ülkesinin son durumunu değerlendirdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya işgalindeki ülkesinin son durumunu değerlendirdi.

Cuma günü Endonezya merkezli bir düşünce kuruluşu toplantısında söz alan Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeler gerçekleştirmeye hevesli olmadıklarını belirtirken, savaşın sonlandırılması konusunda muhtemelen müzakerelerde bulunmanın gerekli bir opsiyon olduğuna dikkat çekti.

Kremlin ile konuşulacak meselelerin olduğunu reddetmeyen Zelenskiy, "Halkımızın Putin ile görüşmeye istekli olduğunu düşünmüyorum ancak atlattığımız ve yaşadığımız gerçeklerle yüzleşmek durumundayız." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Zelenskiy, Rusya'nın barış görüşmelerine hazır bir izlenim verdiğine dair belirtiler göremediklerini söylerken, "Kendi topraklarında kendin egemenliğini sağlayan bir ülkeye kavuşmak istiyoruz." diye konuştu.

Ukrayna'da savaş Rusya'nın lehine mi dönüyor?

Rusya'nın 24 Şubat tarihinde başlattığı Ukrayna işgali sürerken, savaşın son haftalarda ülkenin doğusunda Rusya lehine dönmeye başladığı göze çarpıyor.

Rusya, işgalin ilk sürecinde askeri ve siyasi hedeflerini doğrudan elde edememiş, ağır kayıplar vermeye başlamıştı. Özellikle Ukrayna hava sahasında tam olarak hakimiyet kuramaması Rusya'nın elini oldukça zayıflatmıştı.

Nisan ayı başında Rus ordusu, Ukrayna'nın kuzey hattındaki Kiev ve Çernihiv'den tamamen çekilmiş, ülkenin doğusundaki Donbass'a odaklanmaya başlamıştı.

Savaşın son haftalarda Donbass'ta Rusya lehine dönmeye başladığı dikkat çekerken, Ukrayna makamları da bölgede Rusya'nın ilerleyişinin endişe verici olduğuna vurgu yapıyor. ABD Savunma Bakanlığı da son açıklamalarında bu ilerleyişi doğrulamış durumda.

Rusya'nın Donetsk ve Luhansk bölgelerini tamamen ele geçirmesi halinde Ukrayna işgalindeki ilk amaçlarından birini elde etmiş olacağı değerlendiriliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.