Zincirin son halkası Mozambik: Afrika'daki IŞİD etkinliği artıyor

Zincirin son halkası Mozambik: Afrika'daki IŞİD etkinliği artıyor

Afrika kıtası genelinde IŞİD destekli grup ve oluşumların etkinliği son yıllarda büyük bir ivmeyle artmaya devam ediyor.

Afrika kıtası genelinde IŞİD destekli grup ve oluşumların etkinliği son yıllarda büyük bir ivmeyle artmaya devam ediyor.

Batı Afrika'daki Sahel bölgesinden Doğu Afrika'da Somali'ye, Mısır'ın Sina Yarımadası'ndan Libya'ya ve Orta Afrika'ya kadar, kıta genelinde son yıllarda silahlı grupların faaliyetlerinde ciddi bir artış göze çarpıyor.

Kıta genelindeki yoksulluk, iklim değişikliğinin sebep olduğu artan kuraklıklar ve kıtlıklar da, çatışma ortamını besleyen faktörler arasında yer alıyor.

Mozambik zincirin son halkası

IŞİD'in son dönemde etkinliğini artırdığı Mozambik, Afrika'da yayılan çatışma ortamında zincirin son halkası niteliğinde.

IŞİD, geçtiğimiz günlerde ülkenin kuzeyinde zengin doğalgaz yataklarına da ev sahipliği yapan Palma yerleşimi ve çevresini kontrol altına almıştı.

New York merkezli araştırma kuruluşu Soufan Center'dan uzmanlar, Mozambik'teki IŞİD yapılanmasının, IŞİD'in merkez liderliğinden maddi destek ve uzman desteği alması halinde, grubun daha da ivme kazanacağı görüşünde.

Afrika genelinde El Kaide ve IŞİD'in genel olarak merkezi teşkilatlarından uzakta kalmış yeni yapılanmalar edindiği göze çarpıyor. Özellikle IŞİD, kendi tecrübesi içerisinde yetişmiş mensupların ötesinde, yerel olarak farklı ideolojiler temelinde oluşmuş gruplarla temas kurarak bunları kendi bünyesine katma gibi bir yöntem izliyor. Nijerya'daki Boko Haram, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki 'Müttefik Demokratik Kuvvetler' ve Mozambik'teki 'Ehli Sünnet vel Cemaat' gibi gruplar bunun öne çıkan örnekleri arasında.

Afrika'da çatışma ortamı derinleşiyor

AFP'de yer alan habere göre araştırmacılar, 2020 yılı başından bu yana IŞİD'in üstlendiği tüm saldırıların yüzde 16.5'inin Afrika'da düzenlendiğini ifade ediyor. Ayrıca IŞİD'in "Al Naba" isimli dergisinde de Afrika ile ilgili haberlerin artık büyük bir kısmı kapsadığı göze çarpıyor.

İlerleyen süreçte Afrika genelinde çatışma ortamının derinleşmesi; yerel, bölgesel ve küresel dinamiklerle yeni boyutlar kazanması muhtemel.

Ancak bölgedeki silahlı grupların varlığının nispeten daha yerel kalacağı ve Afrika'daki IŞİD liderlerinin, yakın gelecekte IŞİD'in en üst yönetim kadrolarında bir ağırlık kazanmayacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.