ABD seçimlerinde zafer Biden'ın mı yoksa Trump'ın mı olacak?

ABD seçimlerinde zafer Biden'ın mı yoksa Trump'ın mı olacak?

Kasım ayındaki seçimler yaklaşırken, işte muhtemel adaylar Joe Biden ve Donald Trump'ın karşı karşıya olduğu temel sorunlar ve zorluklar.

Jillian Kestler-D'Amours | Al Jazeera | Tercüme: Mepa News

Filistin yanlısı öğrenci protestolarının bastırılması, Donald Trump'ın sus payı davası, dış yardım ve göçmenlik konularındaki siyasi çekişmeler son haftalarda Amerika Birleşik Devletlerinde manşetlere damgasını vurdu.

Bu konular, görevdeki Demokrat Başkan Joe Biden ile Cumhuriyetçi selefi Trump arasında Beyaz Saray için hararetli geçmesi beklenen yarışa yaklaşırken ülkedeki derin bölünmelere de ışık tuttu.

Ancak ABD'deki çoğu insan için 5 Kasım'daki başkanlık seçimi henüz gündemde değil.

Northwestern Üniversitesi'nde politika analizi ve iletişim profesörü olan Erik Nisbet, "Amerika Birleşik Devletleri'nde çoğu insan hala seçimlere katılmadı. Size, bana ve siyaset sınıfına rağmen Amerikalıların büyük çoğunluğu seçimlere ilgi göstermiyor.” diyor.

Nisbet, Al Jazeera'ye verdiği demeçte "İnsanlar Eylül ayına kadar dikkatlerini seçimlere vermeyecekler” dedi ve ekledi: "Ancak bu noktada anlatılarınızı duyurmanız önemli. Tabanınızı sağlamlaştırmak ve harekete geçirmek önemli."

"Seçim 2.0" algısı

Seçim yaklaştıkça çoğu anket Biden ve Trump arasında sıkı bir yarış olduğunu gösterirken, uzmanlar yarışın muhtemelen adayların Michigan, Georgia ve Nevada gibi kritik eyaletlerde nasıl bir performans göstereceklerine bağlı olacağını söylüyor.

Ancak bu seçim döngüsünün, Biden'ın Trump'ı yenerek Beyaz Saray'ı kazandığı 2020'dekiyle aynı olması da yaygın bir hayal kırıklığı yaratıyor.

Pew Araştırma Merkezi'nin yakın zamanda yaptığı bir ankete göre, kayıtlı seçmenlerin neredeyse yarısı, ellerinden gelse oy pusulasında hem Biden'ı hem de Trump'ı yerinden edeceklerini söyledi.

Ankete katılanların yaklaşık üçte ikisi, Biden'ın fiziksel olarak başkan olmak için yeterince uygun olduğuna çok az güvendiklerini ya da hiç güvenmediklerini söylerken, benzer bir sayı da Trump'ın görevdeyken etik davranacağına inanmadıklarını ifade ediyor.

Washington DC'deki American University'de siyaset bilimi profesörü olan Jan Leighley "Bu bir Seçim 2.0" diyor.

"Bence bu durum oy verme konusunda caydırıcı bir etki yaratıyor ve bu da yine kampanyaların insanları aynı seçim olsa da oy vermek için hala bir neden olduğuna ikna etmesine yol açıyor."

Gençlerin oyu

Biden cephesi için şu ana kadar verilen mesaj, Demokrat iktidara verilecek bir oyun demokratik ideallere verilmiş bir oy olduğu yönündeydi. "Oy pusulasında demokrasi var. Özgürlüğünüz oy pusulasında" demişti Biden Ocak ayında.

Ancak bu mesaj, Biden yönetiminin Gazze'deki savaş sırasında İsrail'e verdiği açık destek nedeniyle öfkelenen Demokrat tabanın önemli kesimleri arasında yankı bulmuyor.

Üniversite kampüslerindeki Filistin yanlısı protestoların son dalgası, ABD'nin İsrail'le ilişkisi konusunda kuşaklar arası bir bölünmenin altını çizdi ve bu da Kasım ayında gençlerin oylarını ararken Biden için ciddi bir sorun teşkil edebilir.

Biden 2020'de 18-29 yaş arası seçmenler arasında yaklaşık yüzde 60 destek kazanmıştı.

Ancak CNN'in yakın zamanda yaptığı bir anket, Biden'ın 35 yaş altı seçmenler arasında Trump'ın yüzde 51'e yüzde 40 gerisinde olduğunu gösterdi ve uzmanlar genç seçmenler arasında heyecan eksikliğinin sorun yaratabileceğini söylüyor.

Demokrat Parti'nin üniversite kolu olan College Democrats of America'nın Müslüman Grup Başkanı Hasan Pyarali, "Üniversite öğrencilerinin nasıl hissettiğini biliyoruz." dedi.

"Pyarali, Biden'ın Orta Doğu politikasını değiştirmemesi halinde 5 Kasım'da evde kalacak çok fazla kişi olduğunu da sözlerine ekledi. "İnsanların Trump'a oy vereceğinden şüpheliyim ama kesinlikle sandığa gitmeyeceklerdir."

Northwestern Üniversitesi'nden Nisbet'e göre, Biden'ın kampanyasının önümüzdeki aylarda ülkedeki nispeten az sayıdaki kararsız seçmene hitap etmeye çalışmadan önce "Demokratların evini düzene sokmaya" odaklanması gerekiyor.

Örneğin Demokratik Ulusal Kongre'deki herhangi bir protesto ona zarar verebilir. Demokratlar, Biden'ı 2024 adayları olarak resmen onaylamak üzere Ağustos ayında Chicago'da toplanacak.

Nisbet, "Demokrat Parti ya da en azından Biden cephesi, -parti- içinde herhangi bir anlaşmazlık istemiyor çünkü bu kötü bir görüntü" dedi.

Trump'ın hukuki sorunları

Bu arada Cumhuriyetçiler tarafında Trump'ın kampanyası daha önce benzeri görülmemiş bir hukuki kargaşaya sahne oldu.

Eski başkan, bir ünlü isme yaptığı sus payı ödemesiyle ilgili iş kayıtlarında tahrifat yaptığı iddiaları üzerine New York'ta devam eden bir dava da dahil olmak üzere dört ayrı ceza davasıyla karşı karşıya.

İddianameler şu ana kadar Trump'ın Cumhuriyetçi seçmenler arasındaki desteğini çok az azaltmış olsa da, bazı kamuoyu yoklamaları ABD seçmenlerinin bir kısmının bu davalardan herhangi birinden mahkum olması halinde Trump'a oy vermeyeceğini gösteriyor.

Trump'ın Temmuz ayında Milwaukee, Wisconsin'de yapılacak parti kongresinde Cumhuriyetçi Parti'nin 2024 adayı olarak onaylanması bekleniyor.

Amerikan Üniversitesi'nden Leighley, "Kurultaylar yaz boyunca devam eder, ancak genellikle kampanya açısından çok fazla faaliyet olmaz" dedi.

Ancak Trump'ın mahkeme duruşmaları ve Gazze savaşı nedeniyle Biden üzerindeki baskı göz önüne alındığında bu yıl farklı olabilir. Leighley, "Bunlar, kampanyalara reklam açısından daha fazlasını yapma fırsatı sunan olağandışı engeller olabilir" dedi.

Önemli konular

Hem Leighley hem de Nisbet, ABD ekonomisinin her zaman önemli bir seçim konusu olduğunu ve önümüzdeki birkaç aylık kampanya döneminde de odak noktası olmaya devam edeceğini söyledi.

Son anketlere göre, olumlu ekonomik göstergelere rağmen, birçok Amerikalı Trump'ın Beyaz Saray'da olduğu döneme kıyasla daha kötü durumda olduklarına inanıyor.

Nisbet, "İnsanların, her ne sebeple olursa olsun -ekonomi nedeniyle olabilir, hafızanın bir önyargısı olabilir- Trump'ın o zamanki başkanlığına Biden'ın şu anki başkanlığından daha olumlu baktıkları büyük bir boşluk var" dedi.

Nisbet, ekonominin Biden'a Latin ve siyahi seçmenlerin yanı sıra Demokrat tabanın kilit kesimleri olan gençler arasında da zarar verdiğini sözlerine ekledi.

Nisbet’e göre, "Trump ekonominin ne kadar kötü olduğu hakkında konuşmak isteyecek" derken, Biden'ın ekibi bunun yerine "konuşmayı değiştirmeye çalışacak" ve diğer konulara yönelecek.

Buna kürtaja erişim de dahil. Biden üreme sağlığı hizmetlerine erişimi savunmayı yeniden seçilme kampanyasının ana eksenlerinden biri haline getirdi ve Trump ile Cumhuriyetçi Parti milletvekillerini kürtaj kısıtlamalarını destekledikleri için defalarca kınadı.

Trump yönetimindeki ABD Yüksek Mahkemesi, 2022 yılında muhafazakâr bir "süper çoğunluk" oluşturarak kürtaja erişimi anayasal bir hak haline getiren 1973 tarihli Roe v Wade kararının iptal edilmesini sağlamıştı.

Bunu ortadan kaldırmak on yıllardır muhafazakârların önceliğiydi ve Cumhuriyetçilerin yönettiği birçok eyalet o zamandan beri kürtaja katı sınırlamalar getirdi.

Leighley'e göre, başkanlık kampanyaları Eylül ve Ekim aylarındaki sonbahar aylarına yaklaştıkça "kürtaj konusuna ve Trump'ın bu konudaki rolüne, Cumhuriyetçi Parti'ye ve planlarına vurgu yapılacak".

Tartışma programı

Biden ve Trump arasındaki ilk münazara da bu tarihte gerçekleşebilir.

Başkanlık Münazaraları Komisyonu Çarşamba günü yaptığı açıklamada adaylar arasındaki ilk televizyon karşılaşmasının 16 Eylül'de yapılacağını yineleyerek geçen yılın sonlarında açıklanan tarihleri teyit etti.

Açıklama, Trump'ın ekibinin komisyonu programı öne çekmeye çağırmasının ardından geldi.

Özellikle Trump'ın Cumhuriyetçi önseçim sürecinde herhangi bir münazaraya katılmaktan kaçınması nedeniyle 2024 münazaraları konusunda belirsizlik vardı. Ancak geçen hafta hem Biden hem de Trump buna hazır olduklarını belirttiler.

Nisbet, "Açıkçası ikisinin de isteyip istemediğini bilmiyorum ama bu bir Amerikan geleneğidir ve bence başkanlık münazaraları yapmazsak Amerikan demokrasisine gerçekten zarar vermiş oluruz" dedi.

"Bu, Birleşik Devletler'deki geleneğimizin önemli bir yönüdür. Başkanlık münazaraları kimsenin fikrini değiştirmese bile -ki nadiren değiştirir- Amerikalıların iki adayın en azından kendi bakış açılarını duymalarının önemli olduğunu düşünüyorum."

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.