Burkina Faso HRW'nin sivil katliamı suçlamalarını reddediyor

Burkina Faso HRW'nin sivil katliamı suçlamalarını reddediyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Perşembe günü yayınladığı bir raporda Burkina Faso ordu güçleri Nodin ve Soro'da aralarında en az 56 çocuğun da bulunduğu bölge sakinlerini infaz etmekle suçlanıyor.

Burkina Faso, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) 25 Şubat'taki iki saldırıda askerlerin en az 223 köylüyü öldürdüğünü ortaya koyan raporunda "temelsiz suçlamalarda" bulunulduğunu söyledi.

HRW'nin Perşembe günü yayınladığı raporda ordu, isyancılarla işbirliği yapmakla suçlanan sivillere karşı yürütülen bir kampanya kapsamında, aralarında en az 56 çocuğun da bulunduğu Nodin ve Soro sakinlerini infaz etmekle suçlandı.

New York merkezli grup, raporunun tanıklar, sivil toplum ve diğer kişilerle yapılan telefon görüşmelerine dayandığını söyledi.

İletişim Bakanı Rimtalba Jean Emmanuel Ouedraogo Cumartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada "Burkina Faso hükümeti bu tür temelsiz suçlamaları şiddetle reddediyor ve kınıyor" dedi.

Ouedraogo, "Nodin ve Soro'daki cinayetler yasal bir soruşturmanın başlatılmasına sebebiyet verdi" dedi.

Bakan, "Bu soruşturma gerçekleri tespit etmek ve failleri belirlemek için devam ederken, HRW'nin sınırsız hayal gücüyle 'suçluyu' belirleyebilmesine ve kararını açıklayabilmesine" şaşırdığını ifade etti.

HRW katliamı "2015'ten bu yana Burkina Faso'daki en kötü ordu ihlalleri arasında" olarak tanımladı.

HRW Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Bu toplu katliamlar ... İslami silahlı gruplarla işbirliği yapmakla suçlanan sivillere yönelik yaygın bir askeri kampanyanın parçası gibi görünüyor ve insanlığa karşı suç teşkil ediyor olabilir" dedi.

HRW açıklamasında, "Burkina Faso yetkilileri, bağımsızlığını ve tarafsızlığını korumak için Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler'in desteğiyle katliamlara ilişkin acilen kapsamlı bir soruşturma başlatmalıdır.” ifadelerine yer verdi.

Burkina'dan yapılan açıklamaya göre "Bu suçlamalar etrafında yürütülen medya kampanyası, savaşan güçlerimizi itibarsızlaştırmaya yönelik ... açık bir niyeti tamamen ortaya koymaktadır.” denildi.

aBurkina yönetimi ayrıca, "Terörle mücadele çerçevesinde bildirilen tüm insan hakları ihlalleri ve suiistimalleri iddiaları, hükümet ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından sistematik olarak soruşturmaya tabi tutulmaktadır" dedi.

Perşembe günü Burkina Faso, orduyu muhaliflere karşı savaşta sivillere saldırmakla suçlayan raporu yayınladıktan sonra BBC ve Amerika'nın Sesi radyo kanallarının yayınlarını durdurmuştu.

El Kaide ve IŞİD bağlantılı silahlı gruplarla hükümet güçleri arasında bölgede uzun zamandır süren çatışmalar, 2020-2023 yılları arasında Burkina Faso ile komşu Mali ve Nijer'de orduların bir dizi darbe ile iktidarı ele geçirmesinden bu yana daha da kötüleşti.

Amerika Birleşik Devletleri merkezli kriz izleme grubu Silahlı Çatışma Konumu ve Olay Verileri Projesi'ne (ACLED) göre Burkina Faso'da 2023 yılında ölümcül saldırılarda ciddi bir artış yaşandı ve 8.000'den fazla kişinin öldüğü bildirildi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.