Burkina Faso ordusunun 220'den fazla sivili öldürdüğü yeni bir katliam belgelendi

Burkina Faso ordusunun 220'den fazla sivili öldürdüğü yeni bir katliam belgelendi

Rusya tarafından desteklenen Burkina Faso ordusunun 200'den fazla sivili öldürdüğü katliamın detayları ortaya çıktı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Şubat ayında gerçekleştirilen bir saldırıda, aralarında en az 56 çocuğun da bulunduğu 220'den fazla sivilin Burkina Faso ordusu tarafından katledildiğini belgeledi.

HRW tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 25 Şubat'taki saldırılarda ordu Soro köyünde 179 kişiyi, yakındaki Nondin köyünde ise 44 kişiyi öldürdü.

HRW, toplu katliamları ülkede yaklaşık on yıldır yaşanan "en kötü ordu istismarı" olayları olarak nitelendirdi.

Burkina Faso yetkilileri rapor hakkında yorum yapmadı.

Saldırıdan kurtulan köylülerin yaptığı açıklamaya göre, cihat yanlısı grupların bölgeden geçmesinden yaklaşık 30 dakika sonra 100'den fazla askerin bulunduğu bir askeri konvoy Nondin köyüne ulaştı.

Askerler kapı kapı dolaşarak köy sakinlerini evlerinden çıkardılar. Daha sonra köylüleri gruplar halinde toplayarak üzerlerine ateş açtılar.

Hayatta kalanlar, askerlerin bir saat sonra yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki Soro'ya vardıklarını ve burada da köylüleri toplayıp ateş açtıklarını kaydetti. Her iki köyde de askerler saklanmaya ya da kaçmaya çalışanları infaz etti.

Katliamın ordu tarafından, köylülerin cihat yanlısı gruplara yardım ettiği iddiasıyla gerçekleştirildiği vurgulanıyor.

Olaydan sağ kurtulan bir kişi, askerlerin katliamlardan önce köylüleri İcihat yanlısı grupların hareketlerini kendilerine bildirmeyerek kendileriyle iş birliği yapmamakla suçladıklarını söyledi.

Burkina Faso'da yaklaşık 10 yıldır devam eden çatışmalarda ordu güçleri ilk olarak Fransa, daha sonra ise Rusya'nın desteğiyle çok sayıda sivil katliamına imza attı.

Bu katliamlarda şimdiye dek binlerce sivilin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum