Gazze'de sivil savunma ekipleri yüzlerce kişiyi enkaz altına bırakmak zorunda kalıyor

Gazze'de sivil savunma ekipleri yüzlerce kişiyi enkaz altına bırakmak zorunda kalıyor

Gazze'deki kurtarma ekipleri imkanların tükenmesi nedeniyle ölüleri bina enkazlarının altına bıraktıklarını belirtiyor.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik yoğun hava saldırıları çok sayıda can kaybına yol açmaya devam ederken sivil savunma ekipleri iki seçenekle karşı karşıya kalıyor: Cesetleri çıkarmak için saatler harcamak ya da ölüleri enkaz altında bırakıp hayatta kalanları çıkarmak için başka bölgelere koşmak.

Filistin Sağlık Bakanlığı İsrail saldırılarında ölen ve yaralanan binlerce kişinin bilgilerini paylaşırken, sivil savunma yüzlerce kişinin yıkılan binaların altında ölü olarak kaldığını söylüyor.

Kurtarma ekipmanlarının yetersizliği ve ekiplerinin tekrar tekrar hedef alınması nedeniyle sivil savunma ekipleri, cesetlerini almak yerine halen hayatta olan kurbanları kurtarmaya öncelik veren bir plan izlediklerini söyledi.

Sivil savunma ekibi üyesi Halil Seyfan Middle East Eye'a yaptığı açıklamada, "Hedeflenen yere vardığımızda, enkaz altında hala hayatta olan insanlar olduğunu tespit edersek, onları çıkarana kadar kazmaya devam ediyoruz. Ancak enkaz altındakilerin öldüğünden emin olursak, hedef alınan başka bir bölgeye gidiyoruz." ifadelerini kullanıyor.

Seyfan ayrıca, "Bombardıman aynı anda farklı yerlerde gerçekleşiyor, 10 dakika içinde düzinelerce yer hedef alınıyor ve harekete geçmek için çok sınırlı ekipmanımız ve ekip arkadaşımız var." diyor ve ekliyor:

"Bu yüzden birkaç cesedi çıkarmak için saatler harcamak ya da ölen onlarca insana katılmadan önce enkaz altında kalan yaralılara öncelik vermek arasında seçim yapmak zorundayız."

Hamas öncülüğündeki Filistinli grupların İsrail yerleşimlerine eşi benzeri görülmemiş bir saldırı düzenlediği 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik şiddetli şiddetli ve hedef gözetmeyen bir bombardıman başlattı.

İsrail'in saldırılarında büyük çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 8.000 kişi öldü.

Gazze Şeridi'nin merkezindeki El Bureyc'de bulunan Gazze Sivil Savunma merkezinde çalışan Sayfan, hala enkaz altında 'yüzlerce ölü olduğunu' söylüyor.

Seyfan, "Hala hayatta olan birileri olduğunu biliyorsak, onları enkaz altından çıkarmamız saatler sürebilir ama onları asla orada bırakamayız." diyor.

Sayfan, sivil savunma ekiplerinin sürekli hedef alınmasının ve ekipman eksikliğinin enkaz altındaki herkesi kurtarma çabalarını neredeyse imkansız hale getirdiğini de sözlerine ekliyor.

"Saldırının başlangıcından bu yana birçok bölgede birçok defa hedef alındık. Ekibimiz adeta bir kurtarıcıdan bir kurbana dönüşüyor" ifadelerini kullanıyor Seyfan ve ekliyor:

"Hiçbir ülke aynı anda farklı bölgeleri hedef alan bu kadar çok sayıda hava saldırısıyla ve bu kadar çok sayıda kurbanla başa çıkamaz. Bunu bir de Gazze'de hayal edin"

Sivil savunma ekiplerinin çok katlı konutların enkazını kaldırmak ve kurbanlara ulaşmak için kullandığı buldozerler için gerekli yakıtın bulunamaması krizi daha da derinleştiriyor.

Halen kayıplar var

Filistin Sağlık Bakanlığı Cuma günü itibariyle ailelerden enkaz altında kayıp yakınları olduğuna dair en az 1.650 ihbar aldıklarını açıkladı.

Bakanlık Sözcüsü Eşref el Kudra'ya göre, ölen yaklaşık 940 çocuk halen evlerinin ya da ailelerinin bombardıman nedeniyle sığındığı yerleşimlerin enkazı altında.

Şucayi mahallesinde düzinelerce konut, İsrail ordusu tarafından boşaltılması için önceden uyarı yapılmadan bombalanarak yerle bir edildi. Sonuç olarak, kalabalık ailelerin tamamı yok oldu ve çok sayıda insan hala enkaz altında.

Geçen hafta bombardıman yoğunlaştığında, Emine Mugani'nin kuzenleri ve çocukları evlerinden kaçarak Gazze Şeridi'nin en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olan Şucayi'deki kız kardeşlerinin yanına sığındı. Evi ve içindeki herkesi yok edecek saldırı gerçekleştiğinde evde yaklaşık 30 kişi kalıyordu...

Gazze Şehri sakinlerinden Mugani yaptığı açıklamada, "Hangi gün olduğunu hatırlamıyorum ama öğlen saatlerinde bir akrabamdan evin dümdüz edildiğini ve oradaki tüm akrabalarımın öldüğünü söyleyen bir telefon aldığımı hatırlıyorum" dedi.

Mugani, "Saldırıyı takip eden iki gün boyunca cesetleri hala çıkarılamadı. Sivil savunma evlerine ulaşamadı çünkü evleri Şucayi'nin çok tehlikeli olan doğu bölgesindeydi. Akrabalarımızın cesetlerinin enkazdan çıkarılıp çıkarılmadığını öğrenmek için son beş gündür aileme ulaşamadım ama hala orada olduklarına inanıyorum." diyor.

Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik hava, kara ve deniz bombardımanında 4.807 kişiden oluşan en az 688 aile yok oldu.

Sivil savunma yetkilisi Sayfan, "Saldırı sona erdiğinde ve enkazdan tüm cesetleri çıkardığımızda, kurban sayısı muhtemelen şu anki sayının iki katı olacak" ifadelerini kullanıyor.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

wp.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.