Irak'ın Samarra kentinde Şii milislerin Sünnilere uyguladığı abluka 17 yıldır sürüyor

Irak'ın Samarra kentinde Şii milislerin Sünnilere uyguladığı abluka 17 yıldır sürüyor

Irak'ın Samarra şehrinde Sünni halk, 17 yıldır İran destekli Şii milislerin ablukası sebebiyle mülklerine erişemiyor.

Irak'ın Samarra kentinde Ahmed Abdussalih ve onun gibi yüzlerce kişi, kentin kanlı mezhep gerilimlerine sahne olduğu 2006 yılından bu yana kendi dükkanlarına ve diğer mülklerine erişemiyor.

2006 yılında kentteki Şiilere ait Hasan el Askeri ve Ali el Hadi türbelerini hedef alan saldırıların ardından Iraklı Şii milis gruplar, "terörist grupların bölgeyi üs haline getirdiği" gerekçesiyle kentin eski bölgelerindeki Sünnilere ait binaları ve dükkanları kapattı, evleri boşalttı.

Samarra ABD'nin Irak işgali döneminde, işgale karşı direnen grupların aktif olarak varlık gösterdiği "Sünni Üçgeni" olarak anılan bölgenin içerisinde bulunuyordu.

Aradan geçen 17 yıla rağmen, İran destekli Şii milislerin uyguladığı askeri abluka kaldırılmadı. Kent sakinleri hükümete hayatı normale döndürmesi için çağrıda bulunuyor.  

Rudaw İngilizce servisinin aktardığı habere göre Abdussalih, "17 yıldır çektiğimiz acı bu ve kalbimizin kırılmasına neden olan da bu. Birçok insan şehri terk etti ve başka yerlerde iş bulmaya çalıştı." ifadelerini kullandı.

Bağdat'ın 124 kilometre kuzeyinde yer alan Samarra 200 binlik nüfusuyla Selahaddin vilayetinin en büyük şehirlerinden biri. Şehrin büyük bir kısmını Sünni halk oluşturuyor.

Yerel makamların verilerine göre, en az 660 bina, 3 bin dükkan, 45 otel ve onlarca diğer merkez Şii güçlerin askeri kuşatması altında ve sahiplerinin bu mülklere erişimine izin verilmiyor. Güvenlik önlemleri oldukça sıkı. Samarra'ya girmek için bile şehirden bir kefil gerekiyor ve bu da pek çok insanı ülkenin başka yerlerinde daha müreffeh bir yaşam arayışıyla burayı terk etmeye zorluyor.

Irak'ta İslam tarihinin önemli merkezlerinden olarak bilinen şehir artık Sünni halk için bir mezarlık olarak görülüyor.

"Alınan önlemler nedeniyle yüksek işsizlik ve sorunlar var. Samarra kenti içinde birden fazla güvenlik otoritesi bulunuyor" diyen Belediye Başkanı Bekir Muhammed Şerif, ablukanın yoksulluk oranının önemli ölçüde artmasına neden olduğunu da sözlerine ekliyor.

Kaynak: Mepa News

katki.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.