Paul R. Pillar

Paul R. Pillar

İsrail-Suudi Arabistan normalleşmesi neden Ortadoğu barışını getirmeyecek?

İsrail-Suudi Arabistan normalleşmesi neden Ortadoğu barışını getirmeyecek?

Biden yönetimi, Suudi-İsrail diplomatik normalleşme anlaşmasına aracılık etmeye yüksek öncelik vermeye devam ediyor. Biden'ın başkanlığının başlarında böyle bir anlaşma arayışına girmesinin ardındaki siyasi motivasyonlar şaşırtıcı değildi. Bir önceki yönetim, İsrail ile dört Arap ülkesi arasındaki diplomatik ilişkileri normalleştiren "İbrahim Anlaşmaları "nı yüksek sesle lanse etmişti. Suudi Arabistan henüz kazanılmamış büyük bir ödülken, Biden Riyad ile benzer bir anlaşmaya vararak Donald Trump'ı gölgede bırakabilir.

Ayrıca, Biden'ın geçtiğimiz Ekim ayındaki Hamas saldırısının ardından sergilediği İsrail'in isteklerine boyun eğme refleksi, İsrail hükümetinin uzun zamandır istediği diplomatik bir kozu güvence altına alma çabasıyla tutarlıydı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırısı bu tür çabaları geçici olarak askıya aldı çünkü son zamanların en kötü insani felaketlerinden birinin yaşanması Arap ülkelerini İsrail'e karşı olumlu adımlar atma konusunda isteksiz hale getirdi.

Son dört ayda yaşanan trajik olayların ABD yönetimine, çözülemeyen İsrail-Filistin çatışmasını daha fazla bir kenara itemeyeceğini göstermesiyle birlikte, Suudi Arabistan'la normalleşme anlaşması yapma hedefini yeniden gündeme getirdi ve bunu Orta Doğu'ya yönelik yeni ve daha büyük bir stratejinin parçası haline getirdi. Ana fikir, böyle bir normalleşmenin İsrailli liderlerin daha önce hareket etmedikleri şekilde Filistinlilerle barış yapma yönünde hareket etmeleri için bir teşvik olacağıdır.

Yönetim bu fikri, İsrail'e saygı politikalarını savunmak ve Filistinlilerin çektiği acılara duyarsız kalındığını düşünenlere yanıt vermek için öne sürüyor. Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Jon Finer, geçtiğimiz günlerde Michigan'da mutsuz Arap-Amerikalılarla bir araya gelirken, İsrail ile Suudi Arabistan arasında bir normalleşme anlaşmasının Filistin devletinin kurulması yolunda kritik bir adım olacağını savundu.

Bu fikrin bir mantığı var. İsrail'in daha fazla Arap komşusuyla tam diplomatik ilişki kurma arzusunun gücü, normalleşmeye bir teşvik olarak değer kazandırıyor. Bu arzu, siyasi ve hukuki zorluklarına karşı kazanımlara ihtiyacı olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu için her zamanki kadar güçlü.

Dahası, Suudi Dışişleri Bakanlığı bu ayın başlarında "1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti tanınmadıkça ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları durmadıkça ve tüm İsrail işgal güçleri Gazze Şeridi'nden çekilmedikçe İsrail ile diplomatik ilişki kurulmayacağına" dair takdire şayan netlikte bir açıklama yayınladı.

Ancak yönetimin stratejisindeki ciddi kusurları anlamak, İsrail-Suudi ilişkilerini tam diplomatik bağlara yükseltmenin, daha önce "İbrahim Anlaşmaları" kapsamında yapılan yükseltmeden daha fazla bir "barış" anlaşması olmayacağını kabul etmekle başlar. Söz konusu Arap ülkelerinin hiçbiri İsrail ile fiilen savaşmıyordu. Suudi Arabistan da dahil olmak üzere birçoğu İsrail ile güvenlik konuları da dahil olmak üzere kapsamlı bir işbirliğine sahipti. Bu ülkelerin büyükelçilik ve elçi değişimi gibi resmi bir adım atmaları ne gerçek bölgesel barışı ne de ABD'nin başka bir çıkarını ilerletir.

İsrail'in Arap devletleri ve özellikle de Suudi Arabistan ile tam ve resmi ilişkiler kurmak istemesindeki amaçlarını anlamak da önemlidir. Amaçlardan biri, bu tür ilişkileri İran karşıtı askeri ittifakın güçlendirilmesi için daha ileri bir temel olarak kullanmak ve böylece İsrail'in İran'a karşı azami düşmanlığı ve izolasyonu teşvik etme politikasını genişletmektir. Böyle bir gelişme Orta Doğu'yu daha barışçıl hale getirmekten ziyade Basra Körfezi'ndeki çatışma hatlarını keskinleştirecek ve yoğunlaştıracaktır.

İsrail'in daha da güçlü olan diğer hedefi ise Filistin topraklarının işgalini sürdürmesine ve Filistinlilerin kendi kaderini tayin hakkını reddetmesine rağmen diğer bölge ülkeleriyle samimi ilişkiler kurmak ve dünyanın geri kalanına bu tür ilişkiler kurabileceğini göstermektir. Kısacası İsrail için Arap devletleriyle ilişkilerini geliştirmek, özellikle Filistinlilerle barış yapmak zorunda kalmamak anlamına geliyor.

Biden yönetiminin aklındaki üç aşamalı anlaşmaya varılsa bile, iki önemli sapma kaynağı, yönetimin iddialarına rağmen Filistin devletine daha fazla yaklaşılmasını pek mümkün kılmıyor.

Bu kaynaklardan biri Suudi Arabistan ve onun fiili yöneticisi Veliaht Prens Muhammed bin Selman (MbS). Diğer Arap liderler gibi MbS de, yöneticinin Filistin meselesiyle ilgili kendi özel duyguları ne olursa olsun, halkının Filistinlilere duyduğu sempatiden ve Gazze'deki yıkıma duyduğu öfkeden çok fazla uzaklaşmaktan kaçınmak zorunda kaldı. Ancak MbS'nin en çok istediği şey ABD'den Suudi Arabistan'a iyilik, özellikle de nükleer program konusunda yardım ve bir tür resmi güvenlik garantisi.

Bu konulardaki Suudi politikasını nihai olarak Dışişleri Bakanlığı değil MbS belirleyecek. Eğer Veliaht Prens Washington'dan istek listesinin çoğunu ya da tamamını alabilirse, Filistin devleti konusunda yumuşama eğilimi gösterecektir. Bu muhtemelen İsrail'in bu konuda ilerleme taahhüdü olarak gösterilebilecek bazı formülleri kabul etmek anlamına gelecektir, ancak bu da yerine getirilmeyi garanti etmekten çok uzaktır.

Diğer bir kayma kaynağı ise, Filistinlilerin kendi kaderini tayin hakkı konusunda dışarıdan gelen baskıları savuşturmak için yeterince işbirlikçi sesler çıkaran ancak daha sonra herhangi bir adım atmaya direnen uzun bir geçmişe sahip olan İsrail'dir. Bu geçmiş, İsrail'in kuruluşunun uluslararası tüzüğünü oluşturan, ancak İsrail güçlerinin Filistin Arap devleti olması gereken toprakların büyük bölümünü ele geçirmesinin ardından bu devletin hiçbir zaman kurulamadığı 1947 tarihli Birleşmiş Milletler bölünme planına kadar uzanıyor.

Bu tarih, Mısır-İsrail barış anlaşması ile Filistinlilerin kendi kaderlerini tayin etmelerine yol açacağı varsayılan daha muğlak bir yol haritasını birleştiren 1978 Camp David Anlaşmalarını da içermektedir. Dönemin İsrail Başbakanı Menachem Begin, Mısır-İsrail barış anlaşmasını memnuniyetle cebe indirirken anlaşmanın diğer kısmını görmezden geldi. 1993 Oslo Anlaşması'nın Filistin devletine yol açması beklenen bir geçiş mekanizması kurmasının ardından İsrail, bu hedefi gerçekleştirmeye en çok yaklaşan takip eden ikili müzakereleri sona erdirdi ve devam ettirmedi.

Netanyahu en az selefleri kadar, Filistin devletine doğru gerçek bir ilerlemeye karşı etkili bir direnişle yabancı tüketim için işbirlikçi sesleri birleştirmekte ustadır. İlk başbakanlığı döneminde, 1998'de ABD'nin arabuluculuğunda imzalanan Wye River Memorandumu'nda bazı vaatlerde bulunmuş, ancak birkaç ay sonra (İsrail güçlerinin Batı Şeria'nın bazı bölgelerinden çekilmesini içeren) anlaşmanın uygulanmasını askıya almıştı.

Netanyahu son zamanlarda Filistin devletini şiddetle reddeden açıklamalar yapıyor ki bu da siyasi kariyerini kurtarmak için iç kamuoyunun duymasını istediği şeylerin bir parçası. Açıklanan bu muhalefete rağmen, Netanyahu'nun bir kez daha MbS'yi ve dolayısıyla Suudi-İsrail normalleşme anlaşmasına aç olan Biden yönetimini tatmin edecek kadar olumlu sesler çıkarması ve bu arada bir Filistin devletine doğru ilerlemeyi etkili bir şekilde engellemesi mümkün.

Dolayısıyla, yönetim çok istediği Suudi-İsrail anlaşmasını elde etse bile, bu anlaşmanın birçok olumsuz sonucu olacaktır. İsrail'in böyle bir anlaşmanın Filistin maddelerini yavaşlatması ya da tamamen geçersiz kılması, Filistin devletini her zamankinden daha uzak bir mesafede bırakacaktır. Filistinlilerin İsraillilere yönelik herhangi bir şiddet eylemi, tıpkı Wye River Memorandumu'nda olduğu gibi Netanyahu'ya uygulamayı sonlandırmak için bir bahane verecektir. Filistinlilere bir hayal kırıklığı ve öfke kaynağı daha verilmiş olacak, zira kendi meseleleri üzerinde söz sahibi olmalarını sağlayacak eylemler sözlerle kıyaslanamayacak.

Bu arada, Suudi-İsrail diplomatik ilişkilerinin normalleşmesi, MbS'nin ABD'den elde ettiği avantajları korumak isteyeceği göz önüne alındığında, muhtemelen tersine çevrilmeyecektir. Netanyahu'nun kariyerini kurtarmak için ihtiyaç duyacağı bir başka şey olan bu diplomatik ödülü cebine koyan İsrail'in gelecekte Filistinlilere taviz vermek için eskisinden daha az teşviki olacaktır.

Suudi Arabistan'ın nükleer programına destek vermek Basra Körfezi'ndeki belirsizlikleri arttıracak ve Suudi Arabistan ile İran arasında nükleer silahlanma yarışı riskini yükseltecektir. ABD'nin Suudi Arabistan'a güvenlik garantisi vermesi, ABD'yi sınırları ötesinde baskıcı ve istikrarsızlaştırıcı bir şekilde askeri güç kullanan otoriter bir devlete ve büyük bir insan hakları ihlalcisine sıkı sıkıya bağlamak anlamına gelecektir.

Biden yönetimi, 7 Ekim sonrası İsrail-Filistin çatışmasının ciddi bir şekilde ele alınması gerektiğini nihayet kabul etmekte haklıdır. Aynı zamanda Suudi Arabistan'ın bu çatışmayla ilgili olarak oynayacağı bir rol olduğu konusunda da haklıdır. Filistin topraklarındaki işgalin sona ermesi ve bir Filistin devletinin kurulması halinde İsrail'in Arap devletleri tarafından tam olarak tanınmasını öngören ve halen masada olan Arap Birliği barış girişimine öncülük eden kişi, bir önceki Suudi Veliaht Prensi -Abdullah- idi.

ABD'nin, mevcut Suudi Veliaht Prensi'nin hırslarına dayanan karmaşık bir atışma girişiminde bulunmak yerine, İsrail ile olan ikili ilişkilerine bakması gerekmektedir. Sadece Gazze Şeridi'ndeki acıyı durdurmakla kalmayıp aynı zamanda kalıcı barışı sağlamak için ilerleme kaydedilmesi, ABD'nin, eski İsrailli barış müzakerecisi Daniel Levy'nin sözleriyle, "İsrail'i ABD'nin çıkarları doğrultusunda hareket ettirmek için elindeki çok gerçek diplomatik ve askeri kaldıracı kullanmasını gerektirecektir."


The National Interest için kaleme alınan bu görüş yazısı Mepa News okurları için Türkçeleştirilmiştir. Yazıda yer alan ifadeler Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 1506 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Paul R. Pillar Arşivi