İsrail tankları Gazze Şeridi'nin güneyine girdi

İsrail tankları Gazze Şeridi'nin güneyine girdi

İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyine yönelik saldırılarını güney bölgelerinde yoğunlaştıracağı düşünülüyor.

Tanıklar, düzinelerce İsrail tankının Gazze Şeridi'nin güneyine girdiğini söylüyor

AFP'ye konuşan görgü tanıkları, düzinelerce İsrail tankının Pazartesi günü Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus yakınlarına girdiğini ve İsrail ordusunun yakında bölgede bir kara harekatı başlatmasının beklendiğini söyledi.

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği sürpriz saldırıya karşılık İsrail Gazze Şeridi'ndeki sivil yerleşimleri gelişigüzel şekilde bombalamaya başlamıştı.

59 yaşındaki Gazze sakini Emin Ebu Havli, İsrail zırhlı araçlarının Han Yunus yakınlarındaki El Karara köyünde Filistin topraklarının iki kilometre içinde olduğunu söyledi.

34 yaşındaki Muaz Muhammed, İsrail tanklarının şeridin kuzeyinden güneyine uzanan Selahaddin Caddesi'nin güney kısmında olduğunu ifade etti.

Muaz Muhammed, " Selahaddin caddesini iki taraftan tutuyorlar ve şimdi -Gazze'nin merkezindeki- Deyr el Belah ile Han Yunus arasındaki yolu kesiyorlar, arabalara ve bölgeden geçmeye çalışan insanlara ateş açıyorlar, tank atışları yapıyorlar." dedi.

Cuma günü sona eren ateşkesten bu yana Gazze'deki çatışmalar, İsrail'in Filistin topraklarına yönelik hava saldırıları ile birlikte yeniden başladı.

BM insani yardım kuruluşu OCHA son yaptığı tahminde Gazze'de yaklaşık 1.8 milyon insanın, yani nüfusun yaklaşık yüzde 75'inin yerinden edildiğini, birçoğunun aşırı kalabalık ve sağlıksız barınaklara yerleştirildiğini söyledi.

Birçok insan Gazze Şeridi'nin güneyine kaçmak zorunda kaldı ve Mısır sınırına doğru itilmekten korkuyorlar.

İsrail askeri sözcüsü Jonathan Conricus Pazartesi günü yaptığı açıklamada İsrail'in "kimseyi yerinden etmeye çalışmadığını" ileri sürdü.

Conricus, "Kimseyi kalıcı olarak bir yerden başka bir yere taşımaya çalışmıyoruz" dedi.

Ancak uzmanlar İsrail'in nihai amacının Filistinlileri Mısır'ın Sina Yarımadası kuzeyindeki bölgelere sürmek olabileceğini ifade ediyor.

Geçtiğimiz dönemde İsrail'in Sina Yarımadası ile ilgili planları ve detaylı istihbarat raporları medyaya sızdırılmıştı.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.